Składniki
- biała częśc pora
- mała cebula
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- bagietka
- ser rokpol
- szczypiorek,
- oliwa
Sposób przygotowania
W dużym garnku zeszklij na maśle posiekaną cebulę i białą część pora. Ziemniaki, seler i pietruszkę pokrój w kostkę, dodaj do garnka i zalej wodą (ok. 1,5 litra). Gotuj do miękkości warzyw. Zdejmij z ognia, zblenduj lub zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatałową. Pokrojoną w kostkę bagietkę podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Ser rokpol (lub inny ulubiony) pokrój w drobną kostkę. Zupę-krem podawaj z grzankami i serem, posypaną szczypiorkiem.