Składniki
- opakowanie makaronu pappardelle
- sok z całej cytryny
- trzy łyżki masła
- małe opakowanie śmietany 22%
- sól, pieprz
- szczypiorek i świeża bazylia
- filet lub dzwonka łososia (lub innej ryby)
- plasterki cytryny
- oliwa
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W sporej misce ukręć masło (w pokojowej temperaturze) ze śmietaną i sokiem z cytryny na jednolitą masę. Jeśli zostaną małe grudki masła nie przejmuj się, gdy dodasz ciepły makaron, wszystko zamieni się gładki sos. Dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany drobno szczypiorek i listki bazylii. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż folią aluminiową, wylej na nią trochę oliwy, posyp solą i pieprzem. Kawałki ryby obtocz w przyprawionej oliwie z jednej i drugiej strony. Filety ułóż skórą do góry, połóż na wierzch plasterek cytryny i włóż do piekarnika na 8 minut. Ugotowany makaron przełóż do miski z masą cytrynową, dokładnie wymieszaj. Podawaj z pieczoną rybą. Całość można posypać odrobiną parmezanu.