Składniki
- 160 gr czekolady 70% kakao
- 160 gr masła
- 5 jaj
- 130 gr cukru,
- 130 gr mielonych migdałów
- 40 gr posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
Sposób przygotowania
Czekoladę połam na kawałki, masło pokrój w kostkę; wrzuć do miski i rozpuść w kąpieli wodnej (miskę połóż na garnku, w którym gotuje się woda. Zwróć uwagę, żeby dno miski nie dotykało tafli wody). Żółtka ubij z cukrem do białości. Ostudź czekoladę i dodaj do żółtek, składniki delikatnie wymieszaj łyżką. Dodaj zmielone migdały i posiekaną czekoladę. Ubij białka ze szczyptą soli i również je dodaj. Tortownicę (23 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika trochę opadnie, ale to nic – jest pyszne i bardziej czekoladowe niż sama czekolada.