Składniki
- krzyżowa z dobrej wołowiny QMP 600 g
- por 1
- ziemniaki 2 średniej wielkości
- świeże grzyby 160 g kurek, borowików, rydzów (poza sezonem mogą być mrożone)
- czosnek 3 ząbki
- natka pietruszki, szczypiorek, tymianek
- masło 40 g
- białe wino 100 ml
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy w plastry grubości około 2 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki. Pory oczyszczamy i kroimy na kawałki. Następnie obsmażamy na maśle z czosnkiem, tymiankiem, podlewamy białym winem, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię i pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temp 160 stopni. Bryzole smażymy na rozgrzanej oliwie z dwóch stron, na koniec dodajemy zimne masło i posiekaną natkę pietruszki.
W międzyczasie oczyszczamy grzyby, kroimy na kawałki, smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem oraz podlewamy białym winem. Upieczone pory, zawijamy w bryzole i posypujemy świeżym szczypiorem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami doprawionymi masłem i natką pietruszki.