Składniki
- mango
- ogórek
- imbir
- mięta
- kolendra
- szczypiorek
- orzeszki ziemne
- sos sojowy
- sok z limonki
- olej sezamowy
- papryczka chilli
Sposób przygotowania
Mango obieramy i kroimy w słupki. Ogórka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy tak samo jak mango. Listki kolendry i mięty siekamy niezbyt drobno. Papryczkę chilli pozbawiamy nasion i kroimy drobno. Orzeszki ziemne kruszymy w moździerzu. Przygotowujemy sos: kawałek imbiru ścieramy na tarce, dodajemy 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki soku z limonki i łyżeczkę oleju sezamowego. Warzywa mieszamy z ziołami i sosem, posypujemy orzeszkami.
Podsumowanie przepisu
Orzeźwiająca sałatka w sam raz na początek azjatyckiej uczty.