1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Krem z oberiby z nutą trawy cytrynowej

Składniki
  • kalarepa 500 g
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler 1/2 szt
  • żeberko ok 350g
  • masło 30 g
  • sol i pieprz do smaku
  • śmietana do zup kwaśna 2 łyżki
  • trawa cytrynowa 2 szt
  • kurkuma 1.5 łyżeczki
  • mąka 2 łyżki
  • lubczyk 5 gałązek
  • grzanki z chleba 1 szklanka
Sposób przygotowania
Marchew, seler, pietruszkę i żeberko zalać wodą, doprawić solą, pieprzem, dodać lubczyk i na małym ogniu ugotować wywar, ok 2 h. Wywar przecedzić. Z kalarepy oderwać liście, poszatkować drobno. Główki kalarepek zetrzeć na tarce. W garnku stopić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, zalać 2l wywaru dodać poszatkowane liście (trochę odłożyć do dekoracji) i startą kalarepę, kurkumę, trawę cytrynową, gotować przez 20 minut. Wyjąć z zupy trawę cytrynową. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić pieprzem, solą. Wlać ponownie do garnka. Podgrzać zupę. Na łyżce masła przesmażyć kosteczki chleba i usmażyć na patelni grzanki. Zupę wlać na talerze, podać z grzankami, ozdobić kleksem śmietany i kawałkami liści kalarepy.
Podsumowanie przepisu
Tradycyjna śląska zupa zmieniona w krem z nutą lekkiej egzotyki -z trawą cytrynową. Przepis i zdjecia z mojego bloga.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze