Psychologia Jak medytacja zmienia mózg? Dzięki jej praktykowaniu możesz wytrenować swoje poczucie szczęścia
Relacje W twoim dzieciństwie brakowało zdrowej rutyny? Jako dorosły możesz przejawiać te 5 cech charakteru
Wywiady Perełki z Instagrama: B_a_l_t_y_k – profil, na którym polskie wybrzeże wygląda jak ósmy cud świata
Filmy Iga Lis debiutuje jako reżyserka dokumentalna. Jej „Bałtyk” sprawi, że znów zakochasz się w polskim morzu
Filmy Miłość, mafia i melancholia – oto 7 włoskich filmów, których nie da się zapomnieć. Latem kocham do nich wracać
Moda Minimalizm i swobodna elegancja. 4 letnie stylizacje Julianne Moore, które zainspirują nie tylko kobiety 50+
Perfumy Perfumy na lato dla minimalistki. 7 eleganckich kompozycji, w których będziesz czuła się czysto i świeżo
Uroda Jak stopniowo budować zdrową opaleniznę? 5 kroków, dzięki którym za miesiąc będziesz wyglądała jak po powrocie z wakacji
Uroda Pielęgnacja dla leniwych, komfort w menopauzie i produkty wspierające układ nerwowy. Oto najgorętsze trendy beauty 2025 wg raportu Zalando
Zdrowie W wieku 56 lat usłyszał diagnozę demencji. Objawy choroby cofnęły się, gdy wprowadził w życie 4 zmiany
WIDEO „Desperacja jest najgorszym doradcą". O samotności, autosabotażu i plusach bycia singlem | „Rób to bez presji”, s. 2, odc. 2
WIDEO „Mam lustro, które mnie wyszczupla i gwarantuje dobry humor”. Łukasz Nowicki o fatshamingu i psychoterapii | „Mężczyzna jest człowiekiem”, odc. 3
WIDEO „Wewnętrzny krytyk to najczęściej sadysta”. Jak sobie nie dowalać? | „Niezbędnik nowoczesnej dziewczyny”, odc. 4
WIDEO „Chodzę na bazarek, żeby się odstresować”. AbradAb i Bartek Młynarski o byciu kolesiem po czterdziestce | „zaTASKowani 2”, odc. 1
Podcasty Co robi z nami ukryty stres? Kasia Miller: „U podłoża chorób leży nasza grzeczność” [„Przerwa na kawę z Kasią Miller”, s. 5, odc. 7]
Podcasty Jak przerabiać toksyczne myśli? Kasia Miller: Wymyśliłam 5 kroków [Przerwa na kawę z Kasią Miller s. 5, odc. 6]
Zwierciadlo.pl > Kuchnia > Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków Kuchnia Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków bon.appetit.malgorzaty 30 kwietnia 2013 Składnikischab bez kości 1 kgbiała, surowa kiełbasa 3-4 szt.boczek w plastrach ok. 6 szt.jajko 1 szt.bułka tarta ok. 1 łyżkinatka pietruszki 1 wiązankaczosnek niedźwiedzi kilka liściząbki czosnku 2 szt.suszony majeranek 3 łyżkiolej do smażenia do smażeniamłody szpinak 1 opakowaniefiołki 1 garśćstokrotki do dekoracjiSposób przygotowaniaBiałą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat i lekko rozbijamy aby uformować jak największy płaski prostokąt. Z obydwu stron posypujemy solą i pieprzem oraz majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Układamy równomiernie farsz na schabie zostawiając wolne brzegi i zwijamy w roladę. Na schabie układamy plasterki boczku i obwiązujemy go sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i polewamy tym mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C., pieczemy około godziny pod przykryciem. zasada jest jedna na 1 kg mięsa pieczemy go 1 h. Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 - 15 minut. Potem śmiało możemy kroić. dobry jest na ciepło do obiadu jak i na gorąco.schab pokroiłam w grube plastry i podałam na świeżym, młodym szpinaku z fiołkami (fiołki są jadalne) oraz stokrotkami (także są jadalne) i całość skropiłam wytopionym tłuszczem ze schabu.Podsumowanie przepisuSchab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :) trwa jeszcze sezon na dziki czosnek (rośnie u mnie w ogrodzie) więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :) Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Ołena Zełenska: „Mogłabym dalej żyć swoim życiem, ale postanowiłam wesprzeć męża”. Fragment biografii prezydenta Ukrainy
Dlaczego ofiary przemocy wracają do sprawców? Rozmowa z Urszulą Nowakowską, prezeską Fundacji Centrum Praw Kobiet
Włoska kuchnia z polskim twistem. Ewa Szczęsna, znana influencerka kulinarna, zdradza sekrety swojej kuchni
Przepis na doskonałość. Zofia Cudny, autorka bloga Make Cooking Easier, zdradza sekrety kuchni francuskiej
Comfort food wyklucza stres wokół jedzenia, to ważne w czasach dietetycznych obsesji – podkreśla współautor książki „Ottolenghi kojąco”
Już nie pistacja ani matcha. Najmodniejsze smaki 2025 roku są słodkie jak ulepek i zaskakująco proste