Pieczcie go w czerwcu i na początku lipca, gdy truskawki cudownie słodkie i w tak wielu odmianach. Oczywiście zawsze tęsknię za smakiem kaszebskiej maleny i odmiany senga sengana, ale już w tym roku mam własne krzaczki w ogrodzie!|Pieczcie go w czerwcu i na początku lipca, gdy truskawki cudownie słodkie i w tak wielu odmianach. Oczywiście zawsze tęsknię za smakiem kaszebskiej maleny i odmiany senga sengana, ale już w tym roku mam własne krzaczki w ogrodzie!|Pieczcie go w czerwcu i na początku lipca, gdy truskawki cudownie słodkie i w tak wielu odmianach. Oczywiście zawsze tęsknię za smakiem kaszebskiej maleny i odmiany senga sengana, ale już w tym roku mam własne krzaczki w ogrodzie!|Pieczcie go w czerwcu i na początku lipca, gdy truskawki cudownie słodkie i w tak wielu odmianach. Oczywiście zawsze tęsknię za smakiem kaszebskiej maleny i odmiany senga sengana, ale już w tym roku mam własne krzaczki w ogrodzie!
Sernik jest bardzo delikatny i leciutki, ma wyraźną nutę truskawkową przełamaną odrobiną kokosa. W tym serniku znajdziecie cieniutkie plasterki truskawek w dwóch warstwach, a na wierzchu cudowne, chrupiące cukrowe prażone płatki migdałowe, które koniecznie zróbcie na zapas i wykorzystujcie do wielu deserów. Jeśli nie przepadasz za smakiem kokosa, użyj innych ciastek i pomiń chipsy kokosowe. Ponieważ lubimy mniej słodkie wypieki, tort jest niezbyt słodki, ale wg uznania możesz zawsze zwiększyć ilość cukru, tylko... po co?
Składniki
- płatki migdałowe 200g
- woda 100g
- cukier 100g
- cukier puder kilka łyżek
- Lekki sernik jogurtowy z truskawkami:
- ciastka kokosowe 150g
- masło 50g
- jajka (osobno białka I żółtka) 6szt
- cukier 180g cukru
- ekstrakt wanilii 1 łyżeczka
- olej roślinny (słonecznikowy lub rzepakowy) 110 g
- mąka pszenna 40 g
- mąka ziemniaczana 40 g
- bardzo gęsty naturalny jogurt (np. Bałkański) 1 kg
- świeże truskawki, maliny lub porzeczki
- Krem śmietanowy i wykończenie:
- śmietana kremówka 30-36% 250 g
- mascarpone 100 g
- cukier puder 20 g
- świeże truskawki
- płatki migdałowe prażone w cukrze
- garść chipsy kokosowe garść
- świeże truskawki ok 150g
- kwiaty tymianku do dekoracji
Sposób przygotowania
Płatki
Zagotuj wodę z cukrem, gotuj ok 10 minut, aż powstanie rzadki syrop cukrowy. Odstaw do wystudzenia. Wysyp płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop ok 2-3 łyżkami zimnego syropu, dokładnie wymieszaj i obficie posyp cukrem pudrem. Susz ok 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 120°C, ale uwaga - czas zależy od piekarnika, płatków cały czas trzeba doglądać i mieszać co kilka minut. Pozwól im wystygnąć na blasze, a potem przesyp do szczelnego pojemnika i używaj do ciast i deserów. Są słodkie, chrupiące i niezwykle smaczne.
Sernik
Ciastka pokrusz wałkiem i wymieszać w rozpuszczonym masłem. Tortownicę o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysyp boki bułką tartą. Na dnie ułóż i dociśnij warstwę ciasteczek.
Z żółtek, cukru i wanilii uprzyj puszysty kogel-mogel. Zmniejsz obroty miksera i powoli wlej olej. Dodaj oba rodzaje mąki, a następnie wmieszaj jogurt (na niewielkich obrotach, by dalej nie napowietrzać masy. Białka jajek ubij na sztywną pianę i w trzech partiach dodaj do masy jogurtowej. Wyłóż 1/3 masy do tortownicy, na wierzchu masy ułóż cieniutkie plasterki truskawek, wyłóż szeroką łyżką kolejne 1/3 masy, przykryj ją drugą warstwa cieniutko pokrojonych truskawek i wyłóż ostatnia warstwę masy jogurtowej. Wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 150°C, piecz w ustawieniu grzania tylko dolnej grzałki ok 90 minut. Sprawdź czy lekko poruszony sernik nie drży w środku zbyt mocno. Uchyl piekarnik i wystudź sernik całkowicie. Zimny sernik wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Możesz go podawać oprószony cukrem pudrem, obłożony truskawkami lub wykończony jak tort :)
Wykończenie
Ubij na gładki, sztywny krem śmietanę z mascarpone. Pod koniec wmieszaj cukier puder.
Obłóż kremem boki i wierzch sernika, boki posyp prażonymi w cukrze płatkami migdałowymi. Brzeg tortu obsyp chipsami kokosowymi (jeśli lubisz), ułóż mnóstwo świeżych dojrzałych truskawek, kwiaty tymianku i posyp całość cukrem pudrem. Wyjmij tort z lodówki tuż przed podaniem. Bon apetit :)