1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pesto z liści młodej marchwi

Składniki
  • 2 szklanki liści młodej marchwi z 5-6 marchwi
  • 6 łyżek migdałów bez skórki 50g
  • oliwa z oliwek 6 łyżek
  • woda 1-3 łyżki
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych opcjonalnie
  • ząbki czosnku 2 duże
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania

Migdały, obrane ze skórki możemy podprażyć w piekarniku, żeby wydobyć z nich „ten” smak. Równomiernie rozkładamy migdały na blasze i podpiekamy przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, uważając, żeby się nie przypaliły. Wszystkie składniki blenderujemy na gładką, kremową masę i gotowe!

Smacznego!

Z podanych proporcji wychodzi około 190g pesto.

Podsumowanie przepisu

Co jest najlepsze w młodej marchwi? Korzeń o intensywnym pomarańczowym kolorze, pełen beta-karotenu? A może to, co zazwyczaj jest pomijane i ląduje w koszu czyli nać? Tym razem wybieram piękne, zielone liście  i robię z nich PESTO! Alternatywnie dla tych, którzy nie lubią (istnieją tacy ludzie?) pesto lub im się znudziło(???) liście marchewki możecie wykorzystać do odżywczych koktali, zup, czy wiosennych sałatek. Najlepiej używać marchewek z własnego ogródka lub od zaufanych dostawców, żeby się przy okazji nie konsumować małego laboratorium chemicznego.

Nać w smaku jest gorzkawa, za sprawą dużych ilości potasu. Marchewkowa zielenina jest również bogata w witaminę K, C i chlorofil. Samo zdrowie. Do przyrządzenia tego pesto zainspirowała mnie oczywiście książka Roots, którą nieprzerwanie się zachwycam. Do liści dorzuciłam migdały, dolałam oliwę z oliwek i po raz kolejny powstało cudowny, bezkonkurencyjny zielony krem. A pesto, jak to pesto pasuje zawsze i do wszystkiego.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze