Składniki
- zimnej wody 3 szklanki (750g) wodę możemy zastąpić zieloną lub białą herbatą w tej samej ilości, uprzednio zaparzoną i schłodzoną
- zielonego melona 350 g (połowa owocu)
- bazylia kilkanaście listków (zależnie od dostępności używam bazylii lub mięty, choć zdecydowanie bardziej smakuje mi wersja z bazylią)
- sok z 2 limonek
- lód w kostkach
Sposób przygotowania
1. Miksujemy melona pozbawionego pestek i skóry z bazylią, sokiem i połową ilości wody.
2. Dolewamy resztę wody, dosładzamy, jeśli taka potrzeba.
3. Schładzamy w lodówce do momentu podania.
4. Lemoniadę można przelać przez sito, tak by była klarowna. Pozostałe drobinki owoców zjadamy lub zamrażamy uzyskując dodatkowo granitę.
Podsumowanie przepisu
Idealnie swieza i orzezwiajaca... Aromatyczna i cierpliwie chlodna. Marzenie!