1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Bill Granger: pudding limetkowo-kokosowy

mat. pras.
mat. pras.
Choć przeprowadzka z Australii do Anglii była wielkim przeżyciem dla Billa i jego rodziny, warto było się tu przenieść i stać się częścią londyńskiej sceny kulinarnej. Bill miał jasno sprecyzowane marzenia – chciał mieszkać w Notting Hill. W tym zakątku stolicy znaleźć można wszystko, czego Billowi trzeba – od mody, po uliczne budki z jedzeniem. Tempo tutejszego życia jest także inne niż w reszcie miasta. W tym odcinku Bill zaprezentuje dania, które według niego oddają naturę Notting Hill. |Choć przeprowadzka z Australii do Anglii była wielkim przeżyciem dla Billa i jego rodziny, warto było się tu przenieść i stać się częścią londyńskiej sceny kulinarnej. Bill miał jasno sprecyzowane marzenia – chciał mieszkać w Notting Hill. W tym zakątku stolicy znaleźć można wszystko, czego Billowi trzeba – od mody, po uliczne budki z jedzeniem. Tempo tutejszego życia jest także inne niż w reszcie miasta. W tym odcinku Bill zaprezentuje dania, które według niego oddają naturę Notting Hill. |Choć przeprowadzka z Australii do Anglii była wielkim przeżyciem dla Billa i jego rodziny, warto było się tu przenieść i stać się częścią londyńskiej sceny kulinarnej. Bill miał jasno sprecyzowane marzenia – chciał mieszkać w Notting Hill. W tym zakątku stolicy znaleźć można wszystko, czego Billowi trzeba – od mody, po uliczne budki z jedzeniem. Tempo tutejszego życia jest także inne niż w reszcie miasta. W tym odcinku Bill zaprezentuje dania, które według niego oddają naturę Notting Hill. |Choć przeprowadzka z Australii do Anglii była wielkim przeżyciem dla Billa i jego rodziny, warto było się tu przenieść i stać się częścią londyńskiej sceny kulinarnej. Bill miał jasno sprecyzowane marzenia – chciał mieszkać w Notting Hill. W tym zakątku stolicy znaleźć można wszystko, czego Billowi trzeba – od mody, po uliczne budki z jedzeniem. Tempo tutejszego życia jest także inne niż w reszcie miasta. W tym odcinku Bill zaprezentuje dania, które według niego oddają naturę Notting Hill. |Choć przeprowadzka z Australii do Anglii była wielkim przeżyciem dla Billa i jego rodziny, warto było się tu przenieść i stać się częścią londyńskiej sceny kulinarnej. Bill miał jasno sprecyzowane marzenia – chciał mieszkać w Notting Hill. W tym zakątku stolicy znaleźć można wszystko, czego Billowi trzeba – od mody, po uliczne budki z jedzeniem. Tempo tutejszego życia jest także inne niż w reszcie miasta. W tym odcinku Bill zaprezentuje dania, które według niego oddają naturę Notting Hill.

Choć przeprowadzka z Australii do Anglii była wielkim przeżyciem dla Billa i jego rodziny, warto było się tu przenieść i stać się częścią londyńskiej sceny kulinarnej. Bill miał jasno sprecyzowane marzenia – chciał mieszkać w Notting Hill. W tym zakątku stolicy znaleźć można wszystko, czego Billowi trzeba – od mody, po uliczne budki z jedzeniem. Tempo tutejszego życia jest także inne niż w reszcie miasta. W tym odcinku Bill zaprezentuje dania, które według niego oddają naturę Notting Hill.  Dzielnica ta jest, według gospodarza naszego programu, równie elegancka, co nieokrzesana. To połączenie bardzo Billowi odpowiada. Poznamy przepisy dla wielbicieli modnego i zdrowego jedzenia. Na początek: sałatka z wielkimi krewetkami, arbuzem i ziołami – inspirowana podróżami przez południowo-wschodnią Azję. Potem ziemniaki w curry, podawane z jajkiem sadzonym – świetny sposób, by zapewnić pożywne śniadanie (a może i wczesny obiad?) każdemu, kto ciężko pracuje.  Skrzydełka z kurczaka, podawane z ostrym chutneyem z brzoskwini dowodzą, że Bill doskonale zna jedzenie serwowane w nowych gastro-pubach, które ostatnio wyrastają w Londynie jak grzyby po deszczu. Jeśli lubicie staromodne, pieczone desery – a przy tym dbacie o linię – musicie spróbować deseru z limonki i kokosa. Jest wprost niewiarygodnie smaczny! Odcinek 3:  16 września 18:00, BBC Lifestyle

Pudding limetkowo-kokosowy

Składniki
  • masło 60 g
  • drobny cukier 200 g
  • skórka i sok z 4 limetek
  • jaja, żółtka i białka oddzielone 3 sztuki
  • mąki z proszkiem do pieczenia 125
  • wiórki kokosowe 4 łyżki
  • mleko pełnotłuste 300 ml
  • cukier puder do posypania
  • śmietanka 18% do podania opcjonalnie
Sposób przygotowania
  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Mikserem ubij masło z cukrem na jasną kremową masę. Dodaj startą skórkę limetek, sok z limetek i żółtka, zmiksuj. Dodaj mąkę i wiórki kokosowe, znów zmiksuj, następnie wlej mleko i zmiksuj na gładką masę.
  •  Ubij na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszaj jedną łyżkę piany z masą, następnie dodaj resztę piany. Wlej masę do 4 wysmarowanych masłem foremek żaroodpornych lub do wysmarowanego masłem litrowego naczynia żaroodpornego i wstaw do formy do pieczenia do połowy wypełnionej wrzącą wodą.
  • Piecz 20-25 minut, jeśli masa jest w foremkach lub 40-45 minut, jeśli w litrowym naczyniu, aż pudding stężeje i przybierze złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj ciepły ze śmietanką.
  • Uwaga: ten pudding to tradycyjny deser o świeżym, nietypowym smaku. Nie wstawiaj go z powrotem do piekarnika w obawie, że jest niedopieczony - spód ma być wilgotny.
Liczba porcji: 4

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze