Październikowa zmiana pogody to także nieoficjalna data rozpoczęcia sezonu herbacianego. Jak przygotować herbatę, by smakowała najlepiej. |
Październikowa zmiana pogody to także nieoficjalna data rozpoczęcia sezonu herbacianego. Jak przygotować herbatę, by smakowała najlepiej.
Herbata to napar przyrządzany z listków i pąków roślin z gatunku Camellia sinensis, krzewu który rośnie w klimacie tropikalnym. Uprawiany jest w ponad 30 krajach na całym świecie, jednak najbardziej znane plantacje znajdują się w Indiach, Chinach oraz na Sri Lance. Proces powstawania herbaty jest bardzo pracochłonny. Zbieranie jej listków odbywa się ręcznie na plantacjach. Wszystkie znane nam rodzaje herbaty powstają z jednej rośliny. Jednak stosując odpowiedni proces przetwarzania listków możemy otrzymać herbatę: Czarną, Zieloną, Białą, Czerwoną, Żółtą.
Jak parzyć herbatę?
Wszyscy mamy swoje sposoby na przygotowanie naszej ulubionej herbaty, ale pamiętaj, że:
- Woda powinna być świeżo zagotowana. Woda gotowana wiele razy zawiera mniej tlenu, przez co herbata może nie zaparzać się tak dobrze.
- Jeśli herbatę parzymy w dzbanku, torebki herbaty wyjmujemy zaraz po jej zaparzeniu, dzięki czemu każda następna porcja, jest tak samo dobra jak pierwsza.
Polacy uwielbiają pić herbatę z dużą ilością cukru i cytryną, zimą z malinami, konfiturą czy miodem
. Marka Tetley poleca herbatę czarną z Witaminą C, dostępną w dwóch wariantach smakowych z wybranymi naturalnymi dodatkami, jak np. malina, aronia, czarny bez i dzika róża oraz cytryna, limonka, miód i imbir, które tradycyjnie dodawane są do herbaty.
mat.pras.Tetley