Crostini to smaczne, niewielkie kanapki rodem prosto z Włoch. Ich podstawowym składnikiem jest skropiona delikatnie olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek ciabatta lub każde inne białe pieczywo
pszenne. |Crostini to smaczne, niewielkie kanapki rodem prosto z Włoch. Ich podstawowym składnikiem jest skropiona delikatnie olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek ciabatta lub każde inne białe pieczywo
pszenne.
Przekąska w formie crostini świetnie sprawdza się na przyjęciach, jest także świetną opcją na pyszne i szybkie śniadanie. Poniżej przepis na crostini z pesto.
Składniki
- bagietka lub ciabatta 1 szt.
- olej rzepakowy marki Quicker do skroplenia pieczywa przed pieczeniem
- czosnek 3 ząbki
- świeża bazylia 2 pęczki
- orzeszki piniowe 3 łyżki
- starty parmezan 1/2 szklanki
- oliwa z oliwek do pesto
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Pieczywo kroimy w średniej grubości kromki, skraplamy odrobiną oleju rzepakowego marki Quicker, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
- Aby przygotować pesto, drobno siekamy czosnek i myjemy, suszymy, a następnie rwiemy liście bazylii.
- Orzeszki siekamy na drobne kawałki.
- Do moździerza dodajemy czosnek i resztę składników. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodając w międzyczasie parmezan i oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym pesto smarujemy wierzch crostini. Jako dekorację możemy wykorzystać świeże liście bazylii.
mat.pras. Quicker