Jeszcze trochę lata,jeszcze!
Choć zmiany w przyrodzie idą nieubłaganie w stronę jesieni, to ja jeszcze mam nadzieje na ciepłe dni.
Dopiero zaczęłam przetwory. Czekam na dojrzałe węgierki i gruntowe słodkie pomidory.
Krążę wśród straganów,wypytuję , oglądam.
Skrzynki pełne letnich skarbów kuszą.|Jeszcze trochę lata,jeszcze!
Choć zmiany w przyrodzie idą nieubłaganie w stronę jesieni, to ja jeszcze mam nadzieje na ciepłe dni.
Dopiero zaczęłam przetwory. Czekam na dojrzałe węgierki i gruntowe słodkie pomidory.
Krążę wśród straganów,wypytuję , oglądam.
Skrzynki pełne letnich skarbów kuszą.|Jeszcze trochę lata,jeszcze!
Choć zmiany w przyrodzie idą nieubłaganie w stronę jesieni, to ja jeszcze mam nadzieje na ciepłe dni.
Dopiero zaczęłam przetwory. Czekam na dojrzałe węgierki i gruntowe słodkie pomidory.
Krążę wśród straganów,wypytuję , oglądam.
Skrzynki pełne letnich skarbów kuszą.
W domu ustawiam słoiki w równym rzędzie, kompletuję przyprawy i zioła. Jestem gotowa na wielkie przetwarzanie. Tymczasem znoszę całe kosze dojrzałych warzyw. Dzisiaj zapiekłam część z nich i było pysznie!
Musaka (bez mięsa) z cukinii
Składniki
- małe kolby cukinii 500g
- dojrzałe pomidory 4 duże
- słodkie cebule 2 duże
- ząbki czosnku 4 duże
- kozi ser rolada 200 g
- jajka 2 sztuki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- posiekane świeże zioła: szałwia,mięta, koper i natka po 1 łyżeczce
Sposób przygotowania
- Na patelni zeszklić na oliwie cebule pokrojone w półkrążki i plasterki czosnku. Odłożyć.
- Na tej samej patelni podsmażać partiami plasterki cukinii.
- Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plastry.
- Formę do zapiekania posmarować oliwą.
- Ułożyć plasterki cukinii, cebulę i czosnek i plastry czosnku. Powinny wyjść dwie warstwy. Każdą warstwę warzyw posypać solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć pokruszoną kozią roladę.
- Jajka roztrzepać w kubeczku ,dodać sól i pieprz i polać warzywa.
- Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Zapiekać 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni.
- Wyjąć z pieca i posypać świeżymi ziołami.
- Dobrze smakuje ze schłodzonym białym winem i kawałkiem dobrej bagietki.