1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Przepis na pieczone jabłka z nadzieniem

Przepis na pieczone jabłka z nadzieniem

Fot. Getty Images
Fot. Getty Images
Kosztele, ligole, malinówki, delikatesy... Jem jabłka, bo lubię. Kocham te wszystkie słodkie, twarde, soczyste odmiany. A co powiecie na pieczone jabłka z nadzieniem bakaliowym i sosem ze słonego karmelu?

Jabłka są idealne na co dzień, do jedzenia na surowo. Antonówki perfekcyjnie komponują się z szarlotką. Do pieczenia w całości lub nadziewania drobiu nieoceniona będzie szara reneta. Polska jabłkiem stoi - dziesiątki gatunków, tysiące zastosowań. Dziś proponuję niecodzienny przepis na pieczone jabłka z nadzieniem bakaliowym i sosem ze słonego karmelu.

Składniki dla 4 osób:

  • dorodne jabłka, najlepiej szara reneta 4 szt.
  • rodzynki 1 garść
  • łuskane orzechy włoskie 1 garść
  • łuskane migdały 1 garść
  • suszone morele 1 garść
  • naturalny miód kilka łyżek
  • cynamon 1 łyżeczka
  • skórka z pomarańczy otarta z 1/4 owocu
  • skóra z cytryny otarta z 1/2 niedużego owocu
  • cukier 200 g
  • woda 2 łyżeczki
  • śmietana min. 12% 200 ml
  • sól morska 1/2 łyżeczki
Owoce: Jabłka starannie myjemy, osuszamy. Odkrawamy czapeczki i odkładamy je na bok. Środek owoców wydrążamy.

Nadzienie: Orzechy, migdały i morele siekamy na drobne kawałki. Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odsączamy. Orzechy i rodzynki łączymy z miodem, cynamonem i cytrusowymi skórkami  (miodu powinno być tyle, by wszystkie składniki farszu były nim oblepione).

Słony karmel: Do garnuszka wsypujemy cukier. Zalewamy wodą. Mieszanie surowo wzbronione! Całość podgrzewamy, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje (skarmelizuje). Wówczas wlewamy śmietanę (zawartość garnuszka mocno się  wzburzy) i energicznie mieszamy. Na końcu wsypujemy sól. Sos zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.

Finał, czyli instrukcja montażu: Wydrążone jabłka wypełniamy nadzieniem. Przykrywamy czapeczkami i pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180°C. Serwujemy polane ciepłym słodko-słonym sosem karmelowym

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Najzdrowsza dieta świata? 101 przepisów fleksitariańskich

Książka Rośliny przede wszystkim. 101 przepisów fleksitariańskich przyda się zarówno tym, którzy stawiają pierwsze kroki w diecie fleksitariańskiej, jak i tym, którzy chcą poeksperymentować z kuchnią roślinną. (Fot. materiały partnera)
Książka Rośliny przede wszystkim. 101 przepisów fleksitariańskich przyda się zarówno tym, którzy stawiają pierwsze kroki w diecie fleksitariańskiej, jak i tym, którzy chcą poeksperymentować z kuchnią roślinną. (Fot. materiały partnera)
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Jeśli leży ci na sercu ekologia, chcesz jeść zdrowiej, ale nie możesz lub nie chcesz całkowicie rezygnować z jedzenia mięsa – wypróbuj fleksitarianizm. Według specjalistów to jedna z trzech najzdrowszych diet na świecie, która polega na świadomym ograniczaniu mięsa i wprowadzaniu do jadłospisu roślin.  

10 marca na polskim rynku ukaże się książka Rośliny przede wszystkim. 101 przepisów fleksitariańskich, napisana przez rodzinę Pollanów. Zawiera przepisy, które są dostosowane do prawie wszystkich potrzeb żywieniowych: wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i bez nabiału. Większość z tych dań można przygotować w 35 minut lub szybciej.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Przepis z książki Rośliny przede wszystkim. 101 przepisów fleksitariańskich

Wegański ramen z tofu

W wielu przepisach na ramen znajdziesz bulion z kurczaka i wieprzowinę, które stają się bazą smakową. Nasza wegańska wersja wykorzystuje wywar warzywny, grzyby, pastę miso i sos sojowy – to one nadają daniu głęboki smak umami, którego szukamy w każdej misce azjatyckiego makaronu. Dodajemy mnóstwo warzyw i kawałki tofu wielkości kęsa i oczywiście przepyszny makaron ramen, a całość komponuje się w zupę pełną smaków i bardzo sycącą.

Składniki na 4–6 porcji:

  • 350–400 g bardzo twardego organicznego tofu, odsączonego, osuszonego i pokrojonego w grubą kostkę,
  • 300 g makaronu ramen,
  • 2 łyżki białej pasty miso,
  • 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu albo tamari,
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu,
  • 1 mała żółta cebula, grubo posiekana,
  • 60 g grzybów shiitake, tylko kapelusze, pokrojone w paski o grubości 1/2 cm,
  • 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte,
  • 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru,
  • 1 i 1/2 l wywaru z warzyw,
  • 3 marchewki pokrojone w ukośne plasterki,
  • pęczek zielonej cebulki, cienko pokrojonej, oddzielnie zielona i biała część,
  • 2 szklanki wody,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 250 g kapusty bok choy (baby) – osobne liście; jeśli odmiana baby jest niedostępna, można użyć zwykłej i pokroić ją na kawałki,
  • 90 g szpinaku baby,
  • sriracha albo inny ostry sos chili (opcjonalnie).
(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)
  1. 1.Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyściel blachę papierem do pieczenia.
  2. Ułóż pojedynczą warstwę tofu na blasze i piecz 20 minut, odwracając w połowie tego czasu. Wyjmij z piekarnika i odstaw.
  3. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw.
  4. W małej misce zmieszaj pastę miso i sos sojowy (albo tamari) i odstaw.
  5. Postaw duży garnek na średnim ogniu, wlej do niego oliwę i olej z prażonego sezamu i dobrze rozgrzej. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 5 minut. Dodaj grzyby, czosnek i imbir i smaż, mieszając, przez 3 minuty. Dodaj szklankę bulionu i drewnianą łyżką zdrap wszystko, co przyległo do dna garnka, tak by połączyło się z bulionem. Dodaj marchewkę i białe części cebulki i gotuj przez 3 minuty. Dodaj pozostały wywar i 2 niepełne szklanki wody. Dodaj zmieszany z miso sos sojowy i 1/4 łyżeczki pieprzu i dobrze wymieszaj.
  6. Zwiększ ogień, by zupa zaczęła się gotować, po czym zmniejsz do średniego, dodaj kapustę, szpinak i tofu i gotuj na wolnym ogniu 15 minut.
  7. Nałóż makaron do 4–6 misek, do każdej porcji dodaj tofu i warzywa, zalej zupą i przybierz zieloną cebulką. Podawaj ze srirachą (albo innym ostrym sosem chili), jeśli masz ochotę.
(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Spożycie mięsa w 2019 roku wyniosło 61 kg rocznie na osobę. Jeszcze rok wcześniej statystyczny Polak zjadł go 62,4 kg. To spadek o 2,24%*. Wszystko wskazuje więc na to, że fleksitarianizm będzie jeszcze popularniejszy niż dotychczas. Książka Rośliny przede wszystkim. 101 przepisów fleksitariańskich przyda się zarówno tym, którzy stawiają pierwsze kroki w diecie fleksitariańskiej, jak i tym, którzy chcą poeksperymentować z kuchnią roślinną.

* Źródło: Ankieta „Rolnictwo w 2019 r.”, GUS.

  1. Kuchnia

Pączki hiszpańskie, amerykańskie czy holenderskie? Przepisy na pączki z całego świata

Pączki to nie tylko polska specjalność. Są wszędzie, choć mają różne kształty i nazwy. (Fot. Proksaphotography.com)
Pączki to nie tylko polska specjalność. Są wszędzie, choć mają różne kształty i nazwy. (Fot. Proksaphotography.com)
Zobacz galerię 7 Zdjęć
Słodkie ciasto smażone w głębokim tłuszczu? Przypominamy sobie o nim w tłusty czwartek. Ale pączki to nie tylko polska specjalność. Są wszędzie, Choć mają różne kształty i nazwy. Świat Łasuchów nie zna granic.

Churros

To tradycyjny hiszpański (i meksykański) smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu „pręcików” z ciasta parzonego.

250 ml wody, 10 g masła, 200 g mąki, szczypta soli, 3 jajka, cukier, cynamon, olej do smażenia.

Zagotuj wodę z masłem i solą. Dodaj mąkę i zmniejsz ogień. Ucieraj drewnianą łyżką przez kilka minut,aż powstanie gładka, sprężysta masa. Odstaw do ostudzenia.

Kiedy masa będzie letnia, wbijaj po jednym jajku i miksuj, aż składniki się połączą.

Przełóż do rękawa cukierniczego (najlepiej – zakończonego gwiazdką).

Rozgrzej olej (około 180 st C). Wyciskaj 8–10-centymetrowe paski ciasta bezpośrednio na olej. Smaż około 2 minut z każdej strony na złoty kolor.

Po wyjęciu z oleju i ostudzeniu posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

Churros można przed podaniem polać gorącą czekoladą (Fot. Proksaphotography.com) Churros można przed podaniem polać gorącą czekoladą (Fot. Proksaphotography.com)

Balushahi

To tradycyjne słodycze z północy Indii. Okrągłe, z wgłębieniem, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

250 g mąki, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g masła klarowanego (ghee), 65 g jogurtu naturalnego, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej, szafran. Syrop: 250 g cukru, 120 ml wody, kilka nitek szafranu.

Balushahi podaje się przyozdobione nitkami szafranu i posiekanymi orzechami pistacjowymi. (Fot. Proksaphotography.com) Balushahi podaje się przyozdobione nitkami szafranu i posiekanymi orzechami pistacjowymi. (Fot. Proksaphotography.com)

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kardamon, gałkę muszkatołową i rozpuszczone wcześniej masło klarowane. Zacznij wyrabiać.

Dodaj jogurt naturalny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj kilka łyżeczek wody.

Odstaw ciasto na 15 minut.

W tym czasie przygotuj syrop cukrowy. W garnku o grubym dnie wymieszaj wodę i cukier. Podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec dodaj kilka nitek szafranu.

Zagnieć ciasto. Formuj niewielkie kulki, na środku każdej z nich zrób kciukiem wgniecenie.

Smaż na średnio rozgrzanym oleju do momentu, aż kulki staną się złotobrązowe.

Po wyjęciu natychmiast wrzuć je do ciepłego syropu cukrowego. Mocz przez 5 minut. wyjmij i ułóż na półmisku, a następnie udekoruj szafranem i pistacjami.

 

Youtiao

To długi, złocistobrązowy pasek ciasta smażony w głębokim tłuszczu, powszechny w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej.

350 g mąki, 240 ml zimnego mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju.

Youtiao to smakołyk jadany w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. (Fot. Proksaphotography.com) Youtiao to smakołyk jadany w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. (Fot. Proksaphotography.com)

Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Odstaw na 10 minut.

Następnie ponownie ugniataj, tak aby ciasto było miękkie i gładkie.

Podziel ciasto na dwie równe części. Spłaszcz każdą porcję tak, by uzyskać kształt bardzo wydłużonego prostokąta.

Prostokąty posmaruj cienką warstwą oleju, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia przełóż kawałki ciasta (jeszcze zawinięte w folię) w ciepłe miejsce na godzinę, aż osiągną temperaturę pokojową.

Podgrzej olej do temperatury 200 st C.

Podczas gdy olej się nagrzewa, odwiń ciasto z folii i delikatnie rozłóż na lekko posypanej mąką powierzchni. Następnie pokrój ciasto w poprzeczne paseczki o szerokości około 2 centymetrów.

Pokrój ciasto na parzystą liczbę paseczków, dlatego że youtiao robi się parami. Weź parę paseczków i ułóż jeden na drugim. Pośrodku wierzchniego paska, wzdłuż, połóż pałeczkę i naciśnij na tyle silnie, by górny i dolny pasek ciasta skleiły się, ale – uwaga – tylko w miejscu przyłożenia pałeczki. Następnie mocno rozciągnij ciasto wzdłuż, by powstały dwa zdecydowanie wydłużone (i zlepione pośrodku) prostokąty.

Gdy olej osiągnie 200 st C, ostrożnie włóż do niego rozciągnięte ciasto. Jeśli temperatura oleju jest odpowiednia, ciasto powinno od razu wypłynąć.

Smaż z każdej strony na złoty kolor.

Oliebollen

To tradycyjna holenderska słodkość sylwestrowa, w Wielkiej Brytanii popularna jako „pączki holenderskie”.

500 g mąki, 7 g suszonych drożdży, 1/2 l mleka, 1 łyżeczka soli, 25 g cukru, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki cynamonu, 80 g rodzynek, cukier puder do oprószenia, olej do smażenia.

Pączki holenderskie posypuje się przed podaniem cukrem pudrem. (Fot. Proksaphotography.com) Pączki holenderskie posypuje się przed podaniem cukrem pudrem. (Fot. Proksaphotography.com)

Rodzynki włóż na kwadrans do wody (można też nasączyć je rumem).

Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku i odstaw na chwilę.

Resztę suchych składników wymieszaj na jednolitą masę, na koniec dodaj rozpuszczone drożdże i rodzynki.

Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić objętość.

W szerszym rondelku rozgrzej olej (jak na pączki) do temperatury 175°C.

Nabieraj ciasta na łyżkę i za pomocą drugiej łyżki formuj obły kształt, po czym kładź „kulkę” na rozgrzany olej i smaż przez kilka minut, aż ciasto będzie lekko brązowe z obu stron.

Odsącz na papierowym ręczniku.

Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Doughnuts (donuts)

To popularne między innymi w USA pączki z dziurką. Ciastko polewane jest dużą ilością lukru, karmelu lub czekolady i ozdabiane różnokolorowymi posypkami.

375 ml mleka, 100 ml wody, 60 g masła, 750 g mąki, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, 100 g cukru, 1 łyżka suszonych drożdży, 2 jajka, olej do smażenia.

Ciekawą dekoracją mogą być suszone płatki kwiatów. (Fot. Proksaphotography.com) Ciekawą dekoracją mogą być suszone płatki kwiatów. (Fot. Proksaphotography.com)

W małym garnku podgrzej mleko, wodę i masło. Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia.

W misce wymieszaj mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon, sól, cukier i drożdże. Dodaj rozpuszczone masło, jajka i ugniataj.

Gotowe ciasto przełóż do dobrze naoliwionej miski i przykryj. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi objętość.

Rozwałkuj na lekko oprószonej mąką stolnicy, tworząc placek grubości mniej więcej centymetra.

Z ciasta za pomocą szklanki wycinaj krążki. W środku krążków, mniejszym naczyniem, na przykład kieliszkiem, wytnij jeszcze jedną dziurkę.

Smaż w rozgrzanym oleju, przewracając w połowie smażenia.

Wyjmij na papierowy ręcznik.

Gotowe pączki możesz udekorować lukrem.

  1. Kuchnia

Dwa przepisy na warzywne spaghetti

Buraczane spaghetti z orzechami. (Fot. iStock)
Buraczane spaghetti z orzechami. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Zastępując tradycyjny makaron, tym wykonanym np. z cukinii czy buraków, tworzymy na talerzu nie tylko pięknie wizualne dania, ale również zapewniamy naszemu organizmowi dużą ilość witamin i składników odżywczych. Warzywne spaghetti sprawdzi się u osób na diecie czy jako alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Doskonałym uzupełnieniem smaku będą suszone owoce i orzechy.

Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • garść liści szpinaku baby,
  • 1 duży pęczek natki pietruszki,
  • 75 g orzechów Pinii,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 połówka cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki robimy z niej paski spaghetti. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy pesto. Natkę pietruszki myjemy i siekamy, dodajemy ząbek czosnku, orzechy pinii, oliwę i wszystko dokładnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Gotowe pesto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do pesto dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie wszystkie składniki razem z makaronem przekładamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 minut, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a paski z cukinii nie stały się za miękkie. Gotową pastę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy liśćmi szpinaku. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak potrawy, całość możemy skropić sokiem z cytryny.

Buraczane spaghetti z orzechami

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • 2 duże buraki,
  • 250 ml mleczka kokosowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • natka pietruszki,
  • 75 g orzechów,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:

Buraki obieramy ze skórki, a następnie za pomocą temperówki do warzyw przygotowujemy z nich spaghetti. Gotowy „makaron” gotujemy na parze przez ok. 5-6 minut, tak aby buraki stały się delikatnie miękkie. Gotowe spaghetti przekładamy na patelnię dodajemy do niego mleczko kokosowe, sok z cytryny i orzechy. Wszystko gotujemy przez ok. 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

  1. Kuchnia

Pizza z pieczonymi burakami i orzechami

Pizza z pieczonymi burakami i orzechami (Fot. iStock)
Pizza z pieczonymi burakami i orzechami (Fot. iStock)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Sekret dobrej pizzy? Oczywiście ciasto, najlepiej cienkie i lekko chrupiące. A na wierchu ulubione dodatki. Tym razem proponujemy wersję z pieczonymi burakami i dużą ilością orzechów. A zamiast sosu pomidorowego powidła!

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g mąki pszennej
Składniki na farsz:
  • 4 buraki
  • 75 g orzechów włoskich lub nerkowca
  • 100 g migdałów
  • plastry sera podpuszczkowego, np. camembert
  • garść liści botwiny lub szpinaku
  • powidła śliwkowe
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i dodajemy rozczyn. Wszystko mieszamy z sobą przez ok. 3 minuty, na koniec dodajemy oliwę. Połączone składniki przekładamy na stolnicę i jeszcze przez ok. 10 minut wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką o odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte formujemy w kulkę i odkładamy jeszcze na chwilę. Następnie wykładamy je na blaszkę i rozciągamy palcami po całej powierzchni. Gotowe ciasto wykładamy dodatkami, gotową pizzę pieczemy przez ok. 10 – 15 minut.

Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi zmieszanymi z odrobiną musztardy. Buraki kroimy w cienkie plastry lub paski, doprawiamy solą i pieprzem. Do farszu dodajemy posiekane orzechy. Całość wykładamy na powidła, układamy plastry sera i pieczemy przez ok. 15 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżymi liśćmi botwiny lub szpinaku.

Burak swoje właściwości lecznicze zawdzięcza betalinom, czyli tym samym składnikom, które znajdują się w liściach szpinaku. Dzięki nim zwiększamy swoją odporność, pozytywnie wpływamy na jakość naszej krwi i wolniej starzejemy się.

  1. Kuchnia

Tarta czekoladowa z  solonym karmelem - przepis Grzegorza Łapanowskiego

Tarta czekoladowa z  solonym karmelem (Fot. iStock)
Tarta czekoladowa z  solonym karmelem (Fot. iStock)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Czekolada i karmel. Królewskie połączenie smaków, zwłaszcza jeśli jest to słony karmel. Warto spróbować!

Tarta czekoladowa z  solonym karmelem

Na 13 porcji: Kruche ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 2 żółtka 60 g cukru pudru 30 g kakao 2 łyżki lodowatej wody szczypta soli

Solony karmel: 200 g cukru 2 łyżki wody 100 g śmietany 18-proc. 100 g śmietanki 36-proc. szczypta soli

Masa ganache czekoladowa: 400 g gorzkiej czekolady 450 g śmietanki 36-proc.

Dodatki: 100 g prażonych orzechów ziemnych 100 g gorzkiej czekolady

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut + 45 minut chłodzenia

1. Z  mąki, kakao, cukru pudru, szczypty soli i  masła pokrojonego w kostkę zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy żółtka rozmącone z  wodą i  szybko wyrabiamy ciasto na gładką, elastyczną masę. Rozpłaszczamy na grubość 3–4 cm i  chłodzimy w  lodówce przez około godzinę.

2. Ciasto rozwałkowujemy i  wylepiamy formę do tarty o średnicy ok. 33 cm, robimy dziurki widelcem. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Pieczemy 20–25 minut w 185 stopniach C, aż ciasto będzie suche. Studzimy.

3. W  kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, zdejmujemy z  ognia i  łączymy stopniowo z  zimną śmietanką. Wlewamy ją na podpieczony czekoladowy spód i  studzimy w  temperaturze pokojowej.

4. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy cukier z  wodą. Nie mieszamy, a  jedynie balansujemy patelnią. Gdy masa nabierze bursztynowego koloru, wlewamy obie śmietany, doprawiamy solą i  drewnianą szpatułką mieszamy, redukujemy ilość płynu, by uzyskać gęsty karmelowy sos. W trakcie studzenia masa także tężeje. Jeszcze ciepły wylewamy na warstwę czekoladową. Studzimy w  lodówce.

5. Orzechy ziemne drobno siekamy. Podobnie czekoladę. Posypujemy równomiernie ciasto.