Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie. Połączenie maku, bakalii i niebiańskiego kremu sprawdzi się w ten dzień idealnie.
Składniki
Ciasto:
5 jajek
2 duże łyżki płynnego miodu
850 g masy makowej Bakalland
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 g płatków migdałowych Bakalland
200 g żurawiny Bakalland
1 aromat migdałowy (9 ml)
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 aromat pomarańczowy (9 ml)
powidła śliwkowe
Sposób przygotowania
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.