Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Najbardziej popularna i tradycyjna to babka drożdżowa z dużą ilością bakalii.
Jak znaleźć sposób, żeby baba wyszła idealnie? Sekret udanego wypieku to tradycyjna receptura oraz odpowiednie zasady, których należy przestrzegać, aby baba wyrosła i nie opadła po wyjęciu z pieca.
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
21 g suchych drożdży
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
125 g masła
100 g płatków migdałów Bakalland + do ozdoby
kajmak tradycyjny Bakalland do ozdoby
2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, płatki migdałów, dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. Potem formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu smarujemy babę kajmakiem i ozdabiamy migdałami.