1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami

Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami

Bakkaland
Bakkaland
Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Najbardziej popularna i tradycyjna to babka drożdżowa z dużą ilością bakalii.

Jak znaleźć sposób, żeby baba wyszła idealnie? Sekret udanego wypieku to tradycyjna receptura oraz odpowiednie zasady, których należy przestrzegać, aby baba wyrosła i nie opadła po wyjęciu z pieca.

Składniki
3 szklanki mąki pszennej 21 g suchych drożdży 6 żółtek 1 jajko szczypta soli 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 125 g masła 100 g płatków migdałów Bakalland + do ozdoby kajmak tradycyjny Bakalland do ozdoby 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, płatki migdałów, dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność.  Potem formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu smarujemy babę kajmakiem i ozdabiamy migdałami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze