Po uroczystym obiedzie wielkanocnym nie może zabraknąć deseru. Wtedy na stole pojawia się La Colomba – ciasto będące oryginalnym włoskim przysmakiem w kształcie gołębicy. Poznaj przepis na włoskie ciasto wielkanocne i wypróbuj je koniecznie podczas przygotowywania świątecznego poczęstunku.
Włoska babka wielkanocna nadziewana jest zazwyczaj czekoladą i bakaliami. Odwołuje się do symbolu pokoju i pochodzi z Pawii. Do ciasta Colomba zgodnie z tradycją wkłada się ziarenko bobu, która ma zagwarantować wszelką pomyślność.
Składniki
300 g mąki Manitoby 200 g mąki pszennej 100 g mleka 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 250 g masła skórka z jednej startej pomarańczy 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z jednej cytryny 50 g kandyzowanej skórki cedru 3 całe jajka + 3 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g cukru 2 łyżki miodu 300 g ulubionych owoców suszonych
Składniki na lukier: 3 białka 50 g migdałów nieobranych 100 g mąki migdałowej 3 jaja 50 g posypki cukrowej 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania włoskiego ciasta na Wielkanoc:
Rozczyn drożdżowy: Mieszamy 100 g mąki pszennej z połową mleka i drożdży. Wyrabiamy 10 minut i przykrywamy ręcznikiem, a później miską i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto: Po upływie czasu wyrastania bierzemy rozczyn drożdżowy, dodajemy do niego 100 g mąki pszennej, pozostałe mleko i wyrabiamy następne 20 minut. Odstawiamy i przykrywamy ręcznikiem, a później miską na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy 150 g mąki Manitoby i 60 g cukru. Gdy cukier się wchłonie, dokładamy cięte na małe kawałki masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy następne 20 minut. Odstawiamy w miejsce, które uchroni ciasto od przeciągów 7 i zostawiamy do wyrośnięcia 2 godziny. Po wyrośnięciu ciasta dodajemy do niego pozostałe składniki na włoską babkę wielkanocną, czyli 150 g mąki Manitoby, 170 gramów masła, mieszając, aż masło się wchłonie. Dosypujemy szczyptę soli, 60 g cukru, cukier waniliowy, skórki owoców cytrusowych, miód i pojedynczo jajka i żółtka. Mieszamy wszystkie składniki razem, jeśli ciasto jest zbyt lepkie - dodajemy mąkę. Na koniec dorzucamy owoce suszone, wyrabiamy następne 20 minut i kładziemy ponownie ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin w ciepłe miejsce. Zagniatamy ciasto po raz ostatni i umieszczamy je w formie w kształcie gołębicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin. W tym czasie przygotowujemy glazurę, którą pokryjemy ciasto Colomba tuż przed pieczeniem.
Glazura do ciasta Colomba: Mieszamy mąkę migdałową, cukier puder i białka z 3 jaj, które nie zostały wykorzystane w cieście - aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pokrywamy ciasto glazurą i posypujemy granulkami cukru i migdałami ze skórką. Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pierwsze 10 minut, potem obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut, pokrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby chronić glazurę. Po wystygnięciu posypujemy pudrem. Przepis: www.wloskaknajpa.pl