Wiosną chętnie sięgamy po młode warzywa, które zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych. Sałatki z nowalijkami i zdrowymi ziarnami dodadzą tak potrzebnej po zimie energii!
Rzodkiewkę – królową – już w starożytności stosowano na poprawę trawienia, lepszą pamięć i wzrok. Zapobiega też wypadaniu włosów i łamaniu paznokci. Jest też niskokaloryczna (w 100 g rzodkiewki znajduje się zaledwie 16 kcal).
Składniki
350 g rukoli
100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
5 dużych rzodkiewek
szczypiorek
sól, pieprz
Dressing: 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Myjemy rzodkiewki, rukolę i szczypiorek. Liście rukoli układamy w miseczce. Rzodkiewkę kroimy w plastry, siekamy szczypiorek. Dodajemy do rukoli. Przygotowujemy dressing. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Polewamy nim warzywa. Posypujemy Chrupiącą sałatką Bakalland.