Zielone szparagi mają piękny intensywny kolor i równie intensywny smak. Można je gotować, piec albo zapiekać. Nie trzeba ich przedtem obierać, tylko umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych, a mają mało kalorii. Trzeba korzystać z nich w sezonie szparagowym do woli.
- 16 zielonych szparagów
- 250 g panierki panko
- 100 g tartego parmezanu
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
Odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe części szparagów. Jajka rozbełtujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Panko wykładamy na blachę i łączymy z tartym parmezanem. Maczamy szparagi najpierw w jajku, następnie panierujemy w panko z parmezanem. Jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę, powtarzamy ten proces. Panierowane szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.