1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Smoothie z mango i limonki

123rf.com
Wysokie temperatury, unoszący się dookoła zapach dojrzałych w słońcu owoców i ochota na lekkie posiłki – tak właśnie wyglądają wakacje w pełni. W tym najgorętszym czasie doskonale sprawdzą się  owocowe smoothie. Ugaszą pragnienie, nasycą i dodadzą pozytywnej energii.

Smoothie można przyrządzić zarówno z polskich, sezonowych owoców, jak i egzotycznych smakołyków przypominających o wakacjach na rajskiej plaży. Słodkie mango, orientalny kokos i orzeźwiająca limonka to kwintesencja urlopowych klimatów.  Pyszny napój można przygotować w kilka minut.

Składniki
1 duże mango 500 ml mleka roślinnego (np. kokosowe lub ryżowe) 60 g miodu płynnego sok i skórka otarta z 1 limonki ok. 150 g drobnego lodu przygotowanego w woreczkach marki Gosia
Sposób przygotowania
Mango oddzielić od pestki, a następnie jego kawałki nadkroić wzdłuż oraz w poprzek. Odwracając skórkę do środka odkrawać miąższ do miski. Dodać sok i skórkę z limonki do miski, a następnie wszystko zmiksować z mlekiem. Dodać miód i zmiksować ponownie. Przed podaniem dodać kruszony lód przygotowany wcześniej w woreczkach marki Gosia: po zamrożeniu wody wystarczy potrząsnąć woreczkiem, a drobne kostki lodu spadną na jego dno.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze