Ziemniaki to nieodłączny element naszej diety, zwłaszcza teraz, gdy z pól zostały zebrane ostatnie kosze, możemy w pełni docenić walory tych warzyw. W każdym rejonie Polski spotkamy potrawy typowe, rodzime, po które z lubością sięgają nie tylko mieszkańcy, ale i turyści.
„Rzadko kiedy ziemniak w polskiej kuchni stanowi jedynie dodatek, zwykle, w tych typowo regionalnych potrawach, łączony jest z mięsem lub warzywami, tworząc z nimi pyszną, wyjątkową kompozycję “, opowiada Ewa Mielnicka, PR Manager JBB. Kartacze, pyzy, placki lub kiszka ziemniaczana… Do tego grona dodajemy jeszcze zapiekankę z szynką.
Składniki
szynka z Beczki JBB
1 kg ziemniaków
400 ml śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
majeranek, tymianek
Sposób przygotowania
Ziemniaki i szynkę kroimy w cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy i wraz z odrobiną majeranku i tymianku dodajemy do śmietanki. Śmietankę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy nią wcześniej pokrojone ziemniaki. Na blaszce do
pieczenia układamy plasterki ziemniaków, przekładając je co 3 warstwy wędzoną
szynką. Gotową potrawę zapiekamy (w zależności od ilości warstw) od 1 do 2 godzin
w temperaturze 160°C.