1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem

Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem

Kuhne
Gotowanie zup to prosty sposób na wprowadzenie slow food do codziennego życia. Można je szybko przygotować, a zawierają wiele wartościowych składników odżywczych.

Zimą naturalnie wzrasta zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Ale to nie oznacza że potrawy muszą być ciężkie i tłuste. Przede wszystkim powinniśmy w tym czasie jeść więcej ciepłych dań. Doskonale sprawdzają się zupy - przygotowane w większej ilości, nawet na 2-3 dni można szybko podgrzać i zjeść pełnowartościowy posiłek, zamiast kanapki czy kalorycznej przekąski. Oto przepis na zupę krem z rozgrzewającym cynamonem.

Składniki
kilka kropel octu mirabelkowego, np. marki Kuhne 3 buraki 4 duże marchwie 1 czerwona cebula 1 łyżeczka miodu 2 łyżki śmietanki 30% 350 ml wody 1 łyżka oleju przyprawy: pieprz, sól, cynamon
Sposób przygotowania
Cebulę drobno siekamy, a marchewkę i buraczki kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa smażymy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy do nich wodę i łyżkę miodu. Zupę gotujemy przez około pół godziny. Całość miksujemy na krem i skrapiamy octem mirabelkowym. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze