1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pieczone Kalerosse z czosnkiem i parmezanem

Pieczone Kalerosse z czosnkiem i parmezanem

Fit&Easy
Wartościowe zimowe menu powinno uzupełniać niedobór witamin i składników odżywczych, rozgrzewać organizm, uodparniać i usprawniać metabolizm. Chociaż w długie wieczory kuszą niezdrowe słodkości, warto mądrze zaplanować dietę bogatą w przekąski, które będą zarówno zdrowe, jak i smaczne. Wtedy ochota na słodycze mija, a my otrzymujemy niezbędne składniki dodające energii na długo.

Upieczone, aromatyczne kalerosse z czosnkiem, oliwą z oliwek i parmezanem to prosty, efektowny i pyszny przepis na rozgrzewający podwieczorek. Doda energii, wzmocni organizm i ukoi zmysły po długim dniu. Zdrowa przyjemność, na którą warto się skusić.

Składniki
(na 4 porcje):

150 g Kalerosse Fit&Easy 6-8 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki świeżo startego parmezanu

 

Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 200° C. Przekroić różyczki Kalerosse wzdłuż na pół, większe różyczki można przekroić na trzy lub cztery cząstki, tak by mogły piec się równomiernie. Ząbki czosnku również pokroić na cząstki. Oliwę, sól i pieprz wymieszać w miseczce. Pokrojone Kalerosse oraz czosnek wrzucić do miski z sosem i dokładnie wymieszać, tak by równomiernie pokryły się oliwą. Kalerosse i czosnek umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na około 12 minut. Wysunąć blaszkę z piekarnika - przemieszać Kalerosse i czosnek łopatką by nie przywarły do papieru podczas pieczenia, wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać tartym parmezanem.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze