Dieta bogata w ryby i owoce morza należy do najzdrowszych dzięki temu, że dostarcza organizmowi wysokowartościowe białko oraz inne cenne pierwiastki, takie jak: jod, selen, wapń, fluor czy witaminy z grupy B. Dodatkowo produkty te są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Częste spożywanie owoców morza przyczynia się do zapobiegania miażdżycy oraz obniżenia poziomu cholesterolu. Latem możemy je przyrządzać na grillu.
Dorsz należy do ryb dostępnych przez cały rok. Często ryba ta jest traktowana jako zamiennik mięsa pochodzącego z ptaków i ssaków, ze względu na dużą ilość pełnowartościowego białka.
Składniki
dorsz
cytryna
świeży tymianek
dressing włoski marki Kühne
sól morska
pieprz ziołowySposób przygotowania
Cytrynę dokładnie umyj i zetrzyj skórkę. Sól wymieszaj razem z pieprzem, sokiem z cytryny, posiekanym tymiankiem, dressingiem i startą skórką. Marynuj w tej mieszance rybę przez godzinę. Grilluj ok. 15 minut w zależności od grubości ryby.