Latem w roli deserów doskonale sprawdzają się sezonowe owoce, lekkie pianki, jogurty oraz ciasta bez pieczenia. Unikamy ciężkich kremów czy słodkości na ciepło.
Łącząc odpowiednio niektóre składniki oraz wykorzystując pomysłowe dodatki, możemy przygotować oryginale tosty. Oto przepis na tosty z gałką lodów.
Składniki
chałka
2 jajka
cukier waniliowy
cynamon
1/2 szklanki mleka
gałka lodów waniliowych
brzoskwinia
ocet o smaku mirabelki marki Kühne
masło do smażenia
mięta do dekoracjiSposób przygotowania
Chałkę kroimy na kromki. Jajka mieszamy razem z cukrem, cynamonem i mlekiem. Dokładnie namaczamy w mieszance chałkę i smażymy na maśle. Brzoskwinię obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na cząstki. Podsmażamy na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Tosty układamy na talerzu i polewamy powstałym sosem z brzoskwiniami. Na wierzchu kładziemy gałkę lodów i polewamy wszystko octem mirabelkowym. Dekorujemy listkiem mięty.