Uwielbiasz słodycze? Marzysz o smakołykach, które można jeść bez wyrzutów sumienia? Oto 5 idealnych przepisów na zdrowe desery, które uszczęśliwią twoje kubki smakowe według Moniki Mrozowskiej
Kokoryż
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 laski wanilii
- 150 g malin
- 200 g borówek amerykańskich
- olej kokosowy do posmarowania foremek
Sposób przygotowania: Ugotowany ryż jaśminowy mieszamy z mlekiem kokosowym, cukrem trzcinowym, ziarenkami wanilii i malinami. Ceramiczne foremki smarujemy olejem kokosowym. Do każdej z nich nakładamy porcję ryżu z mlekiem i malinami. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopnic ok. 15 minut. Na jeszcze gorące porcje deseru nakładamy świeże borówki.
Kolorowy zawrót głowy
Składniki:
- 2 duże dojrzałe mango
- 150 g żurawiny
- 130 g masła
- 50 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g drobnej mąki ryżowej
- masło do posmarowania foremek
Sposób przygotowania: Masło kroimy na małe kawałki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dorzucamy masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Następnie kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 6 godzin. Najlepsze ciasteczka wychodzą z ciasta, które leżakuje w lodówce całą dobę.
Gotowe ciasto dzielimy na 10 części i każda z nich wykładamy foremkę do babeczki. Ciasto jest niezwykle kruche, więc musimy to robić bardzo ostrożnie. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) ok. 15 minut, dopóki się nie przyrumienią. Mango obieramy ze skóry i miksujemy z żurawiną na jednolity mus. Upieczone babeczki studzimy, a następnie wypełniamy owocowym nadzieniem.
Krem na chandrę
Składniki:
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g daktyli
- 1 duży dojrzały banan
- 1/3 szklanki wody
Sposób przygotowania: Śliwki i daktyle gotujemy 5 minut, a następnie miksujemy razem z wodą z gotowania oraz bananem na gładki krem.
Makowie amarantowiec
Składniki:
- starta skórka z 1/2 pomarańczy
- 1/3 szklanki poppingu z amarantusa
- ok. 70 g migdałów bez skórki
- ok. 150 g maku mielonego
- ok. 200 g suszonych śliwek
- 1/2 szklanki mleka ryżowego
- ok. 50 g rodzynek
- tłuszcz (np. olej ryżowy) do posmarowania formy
Sposób przygotowania: Śliwki zalewamy mlekiem ryżowym i gotujemy (żeby stały się jak najbardziej miękkie). Następnie miksujemy je na jednolitą masę i mieszamy ze zmielonym makiem, amarantusem, skórką z pomarańczy i poszatkowanymi rodzynkami. Migdały miksujemy na proszek i dodajemy do maku ze śliwkami. Całość dokładnie mieszkamy. Przekładamy do okrągłej foremki wysmarowanej np. olejem ryżowym i mocno ugniatamy. Ozdabiamy migdałami lub orzechami nerkowca. Odstawiamy na minimum 6 godzin do "zastygnięcia". Z tej samej masy możemy przygotować niewielkie, okrągłe makówki, które najlepiej powkładać do kolorowych papierowych foremek. W ten sposób staną się świetnym prezentem dla fana słodkich, małych przekąsek.
Na jagody
Składniki: Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej graham
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 200 g drobno mielonego tłustego twarogu
- 2 bardzo dojrzałe banany
- ok. 100 g rodzynek chilijskich
Polewa:
- 100 g jagód (mogą być mrożone)
- płaska łyżka cukru trzcinowego
Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z masłem, śmietaną, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ciasto ugniatamy. Jeżeli jest zbyt suche, możemy dodać jeszcze trochę śmietany. Po wyrobieniu wykładamy ciastem spód oraz ścianki małej tortownicy (o średnicy ok. 17 cm) wysmarowanej masłem. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, a następnie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy od góry i dołu ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Twaróg miksujemy z bananami. Dodajemy rodzynki i całość bardzo dokładnie mieszamy. Jagody gotujemy z cukrem ok. 5 minut, żeby zredukować sok. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i schładzamy. Na wypieczony spód delikatnie nakładamy masę serowo-bananową, a następnie polewamy odparowanym sosem jagodowym.
Więcej przepisów w książce "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie" Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło.