1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Wszystkie smaki świata na jednej patelni – szybkie, pyszne i pożywne

Wszystkie smaki świata na jednej patelni – szybkie, pyszne i pożywne

Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Pyszne i szybkie dania z patelni, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut, są obecne niemal we wszystkich kuchniach świata. Na szczęście nie trzeba być kulinarnym mistrzem, aby móc przygotować prostą pizzę z patelni, chrupiące placki ziemniaczane lub makaron po chińsku. Poznaj nasze najlepsze przepisy na szybkie i pożywne dania!

Chrupiące placki ziemniaczane

Znane pod nazwą draniki, deruny, latki, raggmunk, boxties lub po prostu jako placki ziemniaczane – czyli danie na bazie smażonych na głębokim tłuszczu startych ziemniaków można spotkać wszędzie tam, gdzie znane jest to warzywo. Placki ziemniaczane znakomicie nadają się zarówno jako smaczna i szybka przekąska podawana na ciepło, jak i główne danie z dodatkiem aromatycznych sosów (sosy takie jak: grzybowy, z dziczyzną, węgierski z papryką lub śmietanowy świetnie się komponują z placuszkami). Istnieją również słodkie odmiany placków: są przygotowywane ze słodkich ziemniaków (bataty) lub też serwowane ze słodkimi, owocowymi sosami (np. jabłkowym lub śliwkowym). To narodowe danie Białorusi i Słowacji. Na Ukrainie w mieście Korosten co roku odbywa się festiwal smażenia placków ziemniaczanych.

Przepis na najlepsze, jest prosty: starte na tarce ziemniaki należy lekko posolić i pozostawić na kilka minut, aby puściły nadmiar wody. Do najlepszych odmian ziemniaków na placki zalicza się mączyste odmiany typu C, np. ziemniaki bryza, gracja, ibis, gustaw oraz tajfun. Drugą ważną rzeczą jest olej roślinny – najlepiej wybrać rzepakowy z uwagi na wysoki punkt dymienia. Trzecim, ostatnim sekretem udanych, chrupiących placków ziemniaczanych jest odpowiednia ilość masy: nie może jej być zbyt dużo, ponieważ po usmażeniu w środku będą miękkie.

Latkes – chrupiące placki rodem z kuchni żydowskiej

Placki ziemniaczane były bardzo popularne wśród Żydów mieszkających w środkowej i wschodniej Europie, którzy nazywali je laktes – smażone na oleju roślinnym stanowiły jedno z głównych dań w czasie święta Chanuki. Dzisiaj ten przysmak z dodatkiem ciecierzycy można przygotować w domowym zaciszu.

Składniki potrzebne do przygotowania porcji na dwie osoby:

  • 350 gram ziemniaków (odmiana mączysta, przeznaczona do smażenia lub pieczenia),
  • 1 duża, biała cebula,
  • 400 gram odsączonej ciecierzycy z puszki,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 jaja,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.
Wykonanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach, podobnie postąpić z cebulką. Odstawić je na 100-15 minut, aby puściły sok i je odcedzić (można użyć do tego ściereczki bawełnianej). W międzyczasie w moździerzu utłuc kumin oraz kolendrę, dodać je do gotowej masy razem z solą i pieprzem. Dodać posiekany czosnek, ciecierzycę, a także mąkę i jajka. Całość dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Placki smażymy po 2-3 sztuki na rozgrzanym oleju przez około 2-3 minut z każdej strony (jeśli smażą się zbyt szybko to należy zmniejszyć ogień, w przeciwnym razie będą surowe w środku). Placki odcedzamy na papierze papierowym i podajemy z ulubionym sosem.

Pizza z patelni – alternatywa dla pieczonych włoskich placków

We włoskich miastach, w Rzymie, Neapolu czy Florencji, nie sposób nie dotrzeć obecnej na każdym kroku pizzerii. Większość lokali posiada specjalne piece opalane drewnem, które osiągają wewnątrz nawet dwukrotnie wyższe temperatury niż klasyczne piekarniki. Nie warto się jednak zrażać, ponieważ nie trzeba jechać do kraju makaroniarzy, aby móc skosztować tego włoskiego specjału. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w dobre składniki – na sklepowych półkach można bez problemu znaleźć włoskie passaty pomidorowe, świeżą mozzarellę, a nawet mąkę typu 0, przygotowywaną specjalnie do pizzy. Mało tego, nie trzeba mieć nawet piekarnika!

Przepis na niezawodną znajdziesz na stronie Akademii Smaku – przepis wyróżnia brak drożdży, dzięki czemu znacznie skraca się czas przygotowywania dania. Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, mało tego, nie trzeba mieć piekarnika, ponieważ do jej przygotowania wystarczy użyć dobrej patelni. Pizza z patelni to propozycja nie tylko dla studentów, ale również dla osób lubiących biwaki i dalekie, piesze wycieczki, jak i dla harcerzy.

Dla miłośników słodkich smaków polecamy z kolei pizzę na słodko z patelni.

Pizza z owocami z patelni

Jakiś czas temu na sklepowych pólkach i w zamrażarkach pojawiła się pizza na słodko – początkowo przyjęta z dystansem, szybko okazała się być prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Słodka pizza przygotowana w domu na patelni to świetna alternatywa dla mrożonek, które są dość kaloryczne i maja spore ilości cukru.

Składniki potrzebne do przygotowania czterech porcji:

  • ciasto (250 gram mąki pszennej, 1 opakowanie drożdży w proszku, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 150 ml ciepłej wody, szczypta soli),
  • serek mascarpone lub serek homogenizowany,
  • syrop klonowy,
  • 300 gram świeżych, sezonowych owoców.
Wykonanie:

Do przesianej mąki dodajemy paczuszkę drożdży i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy cukier, sól oraz stopniowo dolewamy wody. Wyrabiamy na gładką masę, którą smarujemy oliwą z oliwek. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Kulkę ciasta dzielimy na cztery części, rozwałkowujemy na średnicę patelni (około 15-18 cm), oprószamy w razie konieczności mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gotowe placki pieczemy na rozgrzanej patelni pod przykryciem przez około 3-4 minut z każdej strony. Na ciepłą pizzę kładziemy serek i owoce – doskonale sprawdzą się tu truskawki, maliny, borówki, jagody, a także porzeczki, brzoskwinie i nektarynki. Amatorzy słodkości mogą opcjonalnie doprawić deser słodkim syropem klonowym lub cukrem pudrem. Podajemy na ciepło.

Inny typ pizzy stanowi pizza bianca – ciasto pieczone w wysokiej temperaturze, które dojrzewa ponad sześć godzin. To miejscowy przysmak, który podaje się jako samodzielną przystawkę lub też z dodatkiem świeżych fig albo szynki prosciutto. Wegetarianie nie powinni mieć też powodów do narzekań, ponieważ pizza bianca w wersji al talio, czyli porcjowanej w kwadraty i sprzedawanej z warzywami saute są prawdziwym hitem włoskiego street foodu.

Makaron po azjatycku – chińska i japońska wersja pysznego dania

Wbrew pozorom, ojczyzną makaronu nie są wspomniane Włochy, lecz Chiny. Arabski geograf i kartograf żyjący na dworze króla Sycylii Rogera II, Al-Idrisi, pisał w XII wieku, że przywieziony z dalekiego wschodu przepis został udoskonalony przez Włochów (makaron w postaci bardzo cienkich nitek suszono i eksportowano do innych krajów).

O ile większość Europejczyków bez problemu potrafi rozróżnić typy makaronów włoskich i wie, jak je podawać, o tyle makarony azjatyckie nadal stanowią wielką niewiadomą. Tortellini, penne czy spaghetti rozróżnia niemal każdy, więcej trudu sprawia makaron soba czy chew mein. Poznajmy najpopularniejsze makarony rodem z dalekiej Azji:

  • Soba – makaron przygotowany z mąki gryczanej i mąki pszenne. Ma lekko orzechowy posmak i jest wykorzystywany do zup.
  • Udon – makaron pszenny z Japonii o grubych nitkach. Dodatek do zupy miso oraz
  • Makaron sojowy – przygotowany z fasoli Mung, ma długie, cienkie nitki, które nie wymagają gotowania (wystarczy zalać do wrzątkiem) i idealnie nadają się do sajgonek, zup oraz sałatek
  • Makaron ryżowy – jak sama nazwa wskazuje, przygotowywany jest ze skrobi ryżowej. Wykorzystywany jest nie tylko w kuchni chińskiej, ale również wietnamskiej.
  • Chew Mein – makaron z mąki pszennej i kurkumy, idealny do smażenia na woku oraz przygotowywania dań z patelni.
  • Hokkien – makaronowe kluski z mąki pszennej i jajek. Wykorzystywane do dań z woku oraz potraw smażonych w głębokim tłuszczu.
Jaki makaron wybrać do przygotowania dania znanego jako makaron po chińsku? Tak naprawdę zależy, ile mamy czasu na przygotowanie potrawy. Przepis na , mięsa i świeżych warzyw w azjatyckim wydaniu znajdziesz na stronie Akademii Smaku. Makaron po chińsku można przyrządzić na wiele sposobów. Dobrej jakości pasta ma neutralny smak, dlatego do przygotowania dania wykorzystuje się inne, aromatyczne składniki, takie jak sos sojowy, olej arachidowy, liście kaffiru, a także imbir, czosnek, kolendrę, anyż, goździki, bazylię tajską, jak i sos rybny. Do dań często serwuje się kiełki fasoli mung, smażone krewetki lub prażony sezam.

Tymczasem miłośnikom kulinarnych wyzwań proponujemy przygotowanie tradycyjnej japońskiej zupy.

Japońska zupa z makaronem sobu - Ramen

Przepis na japońską zupę Ramen to propozycja na weekendowe danie. Można je przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Japończycy chętnie sięgają po mięso z kaczki, jednak ze względu na fakt, iż jest to nieco trudne w obróbce mięso (łatwo jest przeciągnąć filet z kaczki, przez co jest suchy i gumiasty w smaku), warto sięgnąć po wieprzowinę.

Składniki do przygotowania porcji na dwie osoby:

  • dwa kotlety wieprzowe,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka imbiru,
  • 1 łyżka oleju sojowego,
  • 1,5 litra wywaru drobiowego,
  • opakowanie 250 gram makaronu soba,
  • pasta miso,
  • 4 duże pieczarki,
  • 2 ugotowane na twardo jajka,
  • szczypiorek i świeża kolendra.
Wykonanie:

Wieprzowinę pokroić na małe kawałki o obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Dodać imbir, pokrojony w plasterki czosnek, cebulę oraz sos sojowy, po 2-3 minutach zdjąć z patelni. W międzyczasie w drugim garnku zagotować bulion i dodać do niego pastę miso oraz makaron (gotować według przepisu na opakowaniu). Do wywaru dodać pokrojone w plasterki pieczarki oraz mięso z dodatkami. Całość zagotować. Podawać na ciepło w głębokiej misce z przekrojonym jajkiem, posypując wierzch porcją posiekanego szczypiorku oraz świeżą kolendrą. Smacznego!

Akademia Smaku otwiera przed sobą podwoje dla prawdziwych miłośników gotowania. Na stronie znajdziesz zarówno proste przepisy na szybkie i pyszne dania z patelni (jak przywołane już placki ziemniaczane czy pizza z patelni), jak i przepisy dla osób poszukujących nietypowych, nieco egzotycznych smaków (makaron po chińsku).

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze