Włoskie makarony zawładnęły światem. Polacy pokochali je przede wszystkim za jakość, wyborny smak i uniwersalność. Daniem, które bije wszelkie rekordy popularności jest tradycyjne spaghetti z sosem bolońskim. Jeżeli jednak macie apetyt na coś nowego, przedstawiamy pięć sprawdzonych i apetycznych przepisów! Będą idealnym obiadem i doskonałym lunchem do pracy.
-
Makaron penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
To propozycja dla tych, którzy kochają lekką i aromatyczną kuchnię. Danie można serwować przez cały rok w wersji mięsnej i bezmięsnej.
- 2 szklanki ugotowanego makaronu penne
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 gram piersi z kurczaka lub indyka lub pół kostki tofu
- pół słoika suszonych pomidorów w oliwie
- 4 duże garście świeżego szpinaku
- sól, pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Pomidory kroimy w paski i wrzucamy na patelnię razem z posiekaną wcześniej cebulą i czosnkiem. Możemy dodać łyżkę oliwy ze słoika, będzie bardzo aromatyczna! Całość musi się delikatnie zeszklić, a kiedy to nastąpi, dodajmy pokrojoną pierś z kurczaka lub tofu. Gdy tylko mięso lub ser delikatnie się zrumienią, dodajemy szpinak, który chwilę potem opadnie i połączy się z daniem. Gdy odparuje z niego woda, wszystko przyprawmy pieprzem i solą. W tym czasie makaron penne z mąki pszennej lub makaron z pszenicy durum ugotujmy al dente. Po odcedzeniu od razu wrzućmy go na patelnię. Danie udekorujmy listkami świeżej bazylii.
-
Makaron spaghetti z ziołowym pesto
Propozycja dla prawdziwych miłośników prostych, ale wyszukanych smaków. To będzie danie błyskawiczne w przygotowaniu, a równocześnie niezwykle wykwintne!
Składniki:
- spora garść suchego makaronu spaghetti
- pęczek natki pietruszki
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu (w wersji wegańskiej sprawdzą się płatki drożdżowe)
- pół szklanki oliwy z oliwek wysokiej jakości
- 2 garście orzechów nerkowca (mogą być zamiennie z orzechami włoskimi lub pestkami słonecznika).
Potrzebny będzie blender kielichowy. Wrzućmy do niego pietruszkę (tylko listki!), bazylię i oliwę. Chwilę miksujmy. Do tego dorzućmy orzechy, parmezan i znów miksujmy, aż całość stanie się aksamitna. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, można dodać więcej oliwy lub wody. Podawać z gorącym, ugotowanym al dente makaronem. Można posypać z wierzchu parmezanem.
-
Makaron z owocami na słodko
Doskonały jako alternatywa dla ciast i ciężkich, słodzonych potraw! Owoce można dowolnie wymieniać.
Składniki:
- ¼ melona
- 2 owoce kiwi
- 1 pomarańcza
- 1 mały banan
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki miodu
- 2 szklanki ugotowanego al dente makaronu kokardki, np. marki
Wszystkie owoce kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Sałatkę łączymy z wystudzonym makaronem. Można udekorować listkami świeżej mięty.