1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Co na obiad zimą? Podpowiadamy!

Co na obiad zimą? Podpowiadamy!

(Fot. Karolina i Maciej Szaciłło)
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Szybki obiad? Proszę bardzo -  kasza i gotowane lub pieczone warzywa, pełnoziarnisty makaron z patelni, albo aksamitne risotto. Idealne na zimę!

Aglio olio

porcja dla 2 osób
200 g dobrej jakości makaronu najlepiej pełnoziarnistego 2 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika 1 garść drobno poszatkowanej natki pietruszki 1 garść grubo poszatkowanych orzechów włoskich 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 5–6 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka czosnku w proszku 1–2 szczypty ostrej czerwonej papryki w proszku sól do smaku sok z cytryny do smaku świeżo mielony pieprz do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak aby pozostał al dente. Na patelni rozgrzewany oliwę, wrzucamy makaron i pozostałe składniki, chwilę podsmażamy, aby wszystkie składniki były ciepłe. Doprawiamy do smaku.

Ta potrawa smakuje równie dobrze na zimno (Fot. Karolina i Maciej Szaciłło)

Kasza gryczana w pieczonymi warzywami

porcja dla 2 osób
100 g kaszy gryczanej (może być palona lub niepalona) szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej) warzywa: 200 g obranego i pokrojonego w drobną kostkę buraka, 150 g topinambura pokrojonego w kostkę (do pieczenia nie trzeba go obierać), 2 szalotki pokrojone w grubsze plasterki, 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, 1 łyżeczka czarnuszki

dodatki: 2 łyżki zimnotłoczonego oleju rzepakowego, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki pestek słonecznika, sok z cytryny do smaku, świeżo mielony pieprz i sól do smaku.

Kaszę gotujemy w proporcji 1:2, dodajemy szczyptę soli. W czasie kiedy kasza się gotuje, pieczemy warzywa  - układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem. Pieczemy przez około 25 minut, aż zmiękną i się przyrumienią. Ugotowaną kaszą mieszamy z upieczonymi warzywami i mieszamy z pozostałymi dodatkami.

Kasza z warzywami to idealne danie do pracy (Fot. Karolina i Maciej Szaciłło)

Szalotkowe risotto

porcja dla 2 osób
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 4 poszatkowane szalotki 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w plasterki 70 g ryżu Arborio 30 g komosy ryżowej wrzątek

1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej) 2 łyżki płatków z drożdży nieaktywnych 2 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz do smaku 1–2 łyżki dobrej jakości masła klarowanego pieczone szalotki: 3 szalotki przecięte na pół 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia do podania: poszatkowana natka pietruszki

Na tłuszczu podsmażamy szalotki i selera naciowego, aż się zeszklą. Dodajemy ryż i komosę. Podsmażamy chwilę i wlewamy taką ilość wrzątku, aby przykryć ziarenka centymetrową warstwą płynu. Dodajemy sól. Kiedy zboża wchłoną większą część wody, wlewamy kolejną porcję wrzątku. Czynność powtarzamy, aż ziarenko ryżu po rozgnieceniu będzie miało jeden biały punkcik (na początku gotowania będą 3). Gotowe risotto powinno mieć konsystencję półpłynną. Dodajemy pozostałe dodatki i mieszamy. W międzyczasie pieczemy szalotki: szalotki skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika. Wyjmujemy, kiedy będą dobrze przypieczone i miękkie. Gotowe risotto z szalotkami posypujemy przed podaniem natką.

Najlepsze risotto wychodzi z ryżu arborio (Fot. iStock)

Dziki ryż z czarną soczewicą

porcja dla 2–3 osób
około 150 g dzikiego ryżu, 300 ml wrzątku 1/3 łyżeczki soli 100 g czarnej soczewicy Beluga (najlepiej namoczonej na noc) 300 ml wrzątku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego sałatka z ogórków kiszonych: 3–4 dobrej jakości ogórki kiszone pokrojone w plasterki, 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę, poszatkowana natka pietruszki, 2–3 łyżki zimnotłoczonego oleju rzepakowego, sok z cytryny do smaku Ɉ świeżo mielony pieprz do smaku

Ryż i soczewicę wsypujemy do dwóch garnków, zalewamy wrzątkiem. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem, aż zarówno ryż, jak i soczewica będą miękkie (przez około 20–25 minut). Do ugotowanej soczewicy dodajemy sos sojowy i masło klarowane. Ryż z soczewicą podajemy z przygotowaną w międzyczasie sałatką z ogórków kiszonych i papryki.

Połączenie ryżu i soczewicy jest wyjątkowo odżywcze (Fot. Karolina i Maciej Szaciłło)

Przepisy pochodzą z książki "Superluncze" Karoliny i Macieja Szaciłłów

SuperLunche Karolina i Maciej Szaciłło Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze