1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Rozgrzewające zupy na zimę – 5 przepisów Moniki Mrozowskiej

Indyjska zupa z kalafiora jest idealna na chłodne zimowe wieczory, bo jest dość lekka i bardzo mocno rozgrzewająca (ostre chili, imbir i czosnek). (Fot. iStock)
Syte, rozgrzewające i… wegetariańskie! Spróbujcie pysznych zup z różnych stron świata według przepisów Moniki Mrozowskiej.

Hiszpańska zupa czosnkowa

Hiszpańska zupa czosnkowa (Fot. Monika Mrozowska)

Składniki:

4 porcje

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie tofu (ok. 180 g)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 4 główki czosnku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 ugotowane jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tofu kroimy w małą kostkę. Cały czosnek wyciskamy przez praskę. Tofu podsmażamy w garnku na oliwie na złocisty kolor przez około 5 minut. Dodajemy wyciśnięty czosnek i całość smażymy dosłownie minutę. Dolewamy sos sojowy, a po chwili bulion warzywny. Dorzucamy przyprawy: tymianek i wędzoną paprykę. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Do każdej porcji dorzucamy ugotowane, przekrojone na pół jajko.

Czosnek jest bardzo ceniony od dawien dawna w medycynie ludowej. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, grzybobójcze i bakteriobójcze. Jest naturalnym antybiotykiem. Wpływa na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit, a jak wiadomo – zdrowe jelita to zdrowy cały organizm.

Imbrecciata

Imbrecciata (Fot. Monika Mrozowska)

Składniki:

6 porcji

  • 50 g kaszy orkiszowej
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 50 g ciecierzycy
  • 50 g białej fasoli
  • 50 g zielonej soczewicy
  • 100 g bobu (może być mrożony)
  • 150 g niemodyfikowanej genetycznie kukurydzy z puszki
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • majeranek
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę, fasolę i soczewicę namaczamy przez noc. Następnie płuczemy, zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy majeranek i gotujemy, aż rośliny strączkowe staną się miękkie (minimum 40 minut). Po tym czasie dodajemy bób, kaszę orkiszową oraz jęczmienną i gotujemy kolejne 10 minut. Cebulę bardzo drobno szatkujemy, podsmażamy na oliwie z oliwek i dorzucamy do zupy. Dodajemy kukurydzę z puszki, pomidory i sól do smaku. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe.

To jest taka zupa, po której dosłownie czujemy, że możemy góry przenosić. Daje większego kopa niż niejeden energetyk, bo zawiera m.in. orkisz, który nie bez powodu nazywany jest… pożywieniem gladiatorów. Poza tym zawiera gigantyczne ilości białka, więc jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które pracują nad budową masy mięśniowej. A poza tym… ta zupa jest po prostu pyszna! Wersję ekspresową możemy przygotować z „zapuszkowanych” roślin strączkowych, dorzucając do zupy dwukrotną ilość: ciecierzycy, fasoli, soczewicy. Wówczas gotową zupą możemy cieszyć się już po kwadransie!

Indyjski krem z kalafiora

Indyjski krem z kalafiora (Fot. Monika Mrozowska)

Składniki:

4 duże porcje

  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 średni kalafior
  • 1 średni ziemniak
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kalafiora kroimy na małe różyczki, ziemniaka obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, imbir, chili i curry. Całość podsmażamy jeszcze ze 2 minuty. Wlewamy wodę, dorzucamy kalafiora i ziemniaka i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe oraz sól do smaku. Przed podaniem miksujemy.

Pyszna, aromatyczna zupa, którą możemy przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się jej smakiem. Idealna na chłodne zimowe wieczory, bo jest dość lekka i bardzo mocno rozgrzewająca (ostre chili, imbir i czosnek). W wersji bez chili zasmakuje także dzieciom.

Minestra di farro

Minestra di farro (Fot. Monika Mrozowska)

Składniki:

6 porcji

  • 250 g kaszy orkiszowej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 pałeczki selera naciowego
  • 2 szalotki
  • 3 ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 litra wody
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 4–5 min. ciągle mieszając; dolewamy wodę. Wrzucamy przepłukaną kaszę orkiszową i rozmaryn. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.

Jedna z moich ulubionych zup. I jedna z najprostszych. W oryginalnym włoskim przepisie ląduje w niej pszenica w całości, ja wolę dodać kaszę orkiszową. A wiecie, że orkisz ma właściwości rozweselające? Rozgrzewa, wzmacnia, dodaje nam sił i jeszcze poprawia nastrój…

Węgierska zupa ziemniaczana

Węgierska zupa ziemniaczana (Fot. Monika Mrozowska)

Składniki:

6 dużych porcji

  • 800 g ziemniaków
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno szatkujemy. Czosnek wyciskamy. W garnku na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli (około 5 minut). Dorzucamy czosnek, wędzoną oraz słodką paprykę i smażymy jeszcze minutę. Dolewamy wywar warzywny i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Gotujemy około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy gałkę muszkatołową i mleko. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Na talerzu posypujemy zupę dużą ilością posiekanego koperku

Zupy moc Monika Mrozowska Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze