1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia
  4. >
  5. Ogrzej się jedzeniem – rozgrzewające przyprawy na chłodne dni

Ogrzej się jedzeniem – rozgrzewające przyprawy na chłodne dni

Rozgrzewające przyprawy mają korzystny wpływ na układ trawienny: poprawiają apetyt, zwiększają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co powoduje, że potrawy są łatwiej strawne. (Fot. iStock)
Jesienią warto przygotować się do zimy, wprowadzając potrawy rozgrzewające. Jak to zrobić? – radzi dietetyk Anna Krasucka.

Dobrym sposobem, aby pobudzić krążenie i chronić organizm przed przemarznięciem, jest spożywanie potraw z umiarkowanym dodatkiem przypraw rozgrzewających, takich jak: świeży imbir, kminek, chrzan, pieprz, ziele angielskie, papryka, cynamon, kardamon i goździki. Mają one korzystny wpływ na układ trawienny: poprawiają apetyt, zwiększają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co powoduje, że potrawy są łatwiej strawne. Odgrywają one również ważną rolę w wydalaniu z organizmu substancji toksycznych.

Cebula, por, czosnek oraz małe ilości ciepłych przypraw wzmacniają płuca i odporność organizmu, stanowiąc idealną ochronę przed przeziębieniami typowymi dla tej pory roku.

Świeży imbir jest najlepszy przy niestrawności związanej z przejedzeniem, przy wzdęciach, przy usuwaniu wilgoci z organizmu. Smacznym „ratunkiem” na to jest kawa zbożowa z kardamonem, cynamonem, imbirem i goździkami.

Goździki mają działanie rozgrzewające i rozpraszające zimno. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych działają przeciwskurczowo, przeciwbólowo, aseptycznie. Pobudzają apetyt i przyspieszają trawienie. Wystarczą dwa, trzy dodane do potrawy.

Cynamon ma działanie wysuszające i ogrzewające, zmniejsza właściwości nawilżające słodkich pokarmów, co korzystnie wpływa na zdrowie. Wsypanie szczypty cynamonu do pokarmów śluzotwórczych wspomaga trawienie, zwłaszcza u osób ze skłonnością do zimna i wilgoci. Działa też przeciwreumatycznie.

Pieprz czarny idealnie nadaje się do ogólnego zastosowania zapobiegawczego. Niestety, większość dostępnego w handlu mielonego pieprzu to pieprz prażony, który działa bardziej jako środek podrażniający niż stymulujący. Najlepiej więc mielić całe ziarna bezpośrednio przed użyciem. Ma działanie ogrzewające, napotne – jest pomocny w początkowym stadium przeziębienia, przeciwdziała zatruciom pokarmowym i niestrawności.

Czosnek ma właściwości rozgrzewające, pobudzające, rozkurczowe, zwalcza infekcje, hamuje działanie wirusów, wzmacnia trawienie, pobudza krążenie, działa napotnie, pobudza układ odpornościowy. Zapach czosnku neutralizują: goździki, natka pietruszki, koper włoski.

Tymianek ma właściwości rozgrzewające i pobudzające. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Zaleca się przy przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i innych schorzeniach górnych dróg oddechowych.

Majeranek działa moczopędnie, żółciopędnie, napotnie, zwiększa apetyt, pobudza trawienie, działa antyseptycznie oraz rozgrzewająco.

Liść laurowy pobudza apetyt i ułatwia trawienie.

Oto kilka prostych przepisów z wykorzystaniem pomarańczy i migdałów z komentarzem Anny Krasuckiej (www.piecsmakow.com.pl).

Napój imbirowo-pomarańczowy

Napój imbirowo-pomarańczowy pokochasz od pierwszego spróbowania – nie dość, że rozgrzewa, to jeszcze lekko nawilża i jest rewelacyjnie zrównoważony. Serwuj go w jesienne wieczory, aby odświeżyć, a jednocześnie rozgrzać organizm. Przyjemny nastrój gwarantowany!

Składniki:

  • kilka plasterków świeżego imbiru,
  • kilka plasterków ekologicznej pomarańczy ze skórką,
  • 2 daktyle,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 goździki,
  • 4 owoce goji (opcjonalnie),
  • ok. 1 litra wrzątku.

Sposób przygotowania:

Imbir zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plasterki; pomarańczę pokrój w trochę grubsze i wrzuć razem do dzbanka na herbatę. Dodaj pokrojone daktyle, miód, goździki i owoce goji. Wszystkie składniki zalej wrzątkiem i odstaw na 20 min do zaparzenia.

Owsianka owocowo-migdałowa

Przykładowe jesienne śniadanie, które rozgrzewa, ociepla narządy, odżywia organizm i wspaniale wzmacnia odporność. Idealne na chłodne jesienne dni.

Składniki:

  • 3 szklanki wody,
  • ¾ szklanki płatków owsianych zwykłych, np. górskich,
  • 1 gruszka,
  • 4 suszone śliwki,
  • 2 suszone morele,
  • 2 łyżki całych migdałów,
  • 1 łyżka siemienia lnianego i sezamu (zmielone),
  • plasterek świeżego imbiru,
  • cynamon,
  • sól,
  • 1 jabłko.

Sposób przygotowania:

Wypłucz płatki, zalej zimną wodą i zagotuj. Pokrój śliwki, morele i gruszki i wrzuć do garnka. Dodaj migdały, siemię lnianie i sezam, a po chwili imbir i cynamon, szczyptę soli i pokrojone jabłka. Gotuj, mieszając, a gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem 10–15 min. Polej olejem lnianym lub sezamowym.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze