Jesienią warto przygotować się do zimy, wprowadzając potrawy rozgrzewające. Jak to zrobić? – radzi dietetyczka Anna Krasucka.
Dobrym sposobem, aby pobudzić krążenie i chronić organizm przed przemarznięciem, jest spożywanie potraw z umiarkowanym dodatkiem przypraw rozgrzewających, takich jak: świeży imbir, kminek, chrzan, pieprz, ziele angielskie, papryka, cynamon, kardamon i goździki. Mają one korzystny wpływ na układ trawienny: poprawiają apetyt, zwiększają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co powoduje, że potrawy są łatwiej strawne. Odgrywają one również ważną rolę w wydalaniu z organizmu substancji toksycznych.
Cebula, por, czosnek oraz małe ilości ciepłych przypraw wzmacniają płuca i odporność organizmu, stanowiąc idealną ochronę przed przeziębieniami typowymi dla tej pory roku.
Świeży imbir jest najlepszy przy niestrawności związanej z przejedzeniem, przy wzdęciach, przy usuwaniu wilgoci z organizmu. Smacznym „ratunkiem” na to jest kawa zbożowa z kardamonem, cynamonem, imbirem i goździkami.
Goździki mają działanie rozgrzewające i rozpraszające zimno. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych działają przeciwskurczowo, przeciwbólowo, aseptycznie. Pobudzają apetyt i przyspieszają trawienie. Wystarczą dwa, trzy dodane do potrawy.
Cynamon ma działanie wysuszające i ogrzewające, zmniejsza właściwości nawilżające słodkich pokarmów, co korzystnie wpływa na zdrowie. Wsypanie szczypty cynamonu do pokarmów śluzotwórczych wspomaga trawienie, zwłaszcza u osób ze skłonnością do zimna i wilgoci. Działa też przeciwreumatycznie.
Pieprz czarny idealnie nadaje się do ogólnego zastosowania zapobiegawczego. Niestety, większość dostępnego w handlu mielonego pieprzu to pieprz prażony, który działa bardziej jako środek podrażniający niż stymulujący. Najlepiej więc mielić całe ziarna bezpośrednio przed użyciem. Ma działanie ogrzewające, napotne – jest pomocny w początkowym stadium przeziębienia, przeciwdziała zatruciom pokarmowym i niestrawności.
Czosnek ma właściwości rozgrzewające, pobudzające, rozkurczowe, zwalcza infekcje, hamuje działanie wirusów, wzmacnia trawienie, pobudza krążenie, działa napotnie, pobudza układ odpornościowy. Zapach czosnku neutralizują: goździki, natka pietruszki, koper włoski.
Tymianek ma właściwości rozgrzewające i pobudzające. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Zaleca się przy przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i innych schorzeniach górnych dróg oddechowych.
Majeranek działa moczopędnie, żółciopędnie, napotnie, zwiększa apetyt, pobudza trawienie, działa antyseptycznie oraz rozgrzewająco.
Liść laurowy pobudza apetyt i ułatwia trawienie.
Oto kilka prostych przepisów z wykorzystaniem pomarańczy i migdałów z komentarzem Anny Krasuckiej (www.piecsmakow.com.pl).
Napój imbirowo-pomarańczowy pokochasz od pierwszego spróbowania – nie dość, że rozgrzewa, to jeszcze lekko nawilża i jest rewelacyjnie zrównoważony. Serwuj go w jesienne wieczory, aby odświeżyć, a jednocześnie rozgrzać organizm. Przyjemny nastrój gwarantowany!
Składniki
- kilka plasterków świeżego imbiru
- kilka plasterków ekologicznej pomarańczy ze skórką
- 2 daktyle
- 1 łyżka miodu
- 3 goździki
- 4 owoce goji (opcjonalnie)
- ok. 1 litra wrzątku
Sposób przygotowania
Imbir zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plasterki; pomarańczę pokrój w trochę grubsze i wrzuć razem do dzbanka na herbatę. Dodaj pokrojone daktyle, miód, goździki i owoce goji. Wszystkie składniki zalej wrzątkiem i odstaw na 20 min do zaparzenia.
Przykładowe jesienne śniadanie, które rozgrzewa, ociepla narządy, odżywia organizm i wspaniale wzmacnia odporność. Idealne na chłodne jesienne dni.
Składniki
- 3 szklanki wody
- ¾ szklanki płatków owsianych zwykłych, np. górskich
- 1 gruszka
- 4 suszone śliwki
- 2 suszone morele
- 2 łyżki całych migdałów
- 1 łyżka siemienia lnianego i sezamu (zmielone)
- plasterek świeżego imbiru
- cynamon
- sól
- 1 jabłko
Sposób przygotowania
Wypłucz płatki, zalej zimną wodą i zagotuj. Pokrój śliwki, morele i gruszki i wrzuć do garnka. Dodaj migdały, siemię lnianie i sezam, a po chwili imbir i cynamon, szczyptę soli i pokrojone jabłka. Gotuj, mieszając, a gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem 10–15 min. Polej olejem lnianym lub sezamowym.