1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Bigos gajowego prawdziwkiem i boczkiem przetykany

Bigos gajowego prawdziwkiem i boczkiem przetykany

1l wywaru z wędzonych kości lub żeberek 100g-150 prawdziwków mrożonych lub suszonych 1 jabłko 400g kapusty kiszonej 400g kapusty białej 1 cebula kilka suszonych śliwek 200g mieszanych mięs 100g kiełbasy podsuszanej 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 szczypta kminku 4 ziarna jałowca 3 goździki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki musztardy ziarnistej

Kapusty posiekaj. Mięsa pokrój w małą kostkę. Cebulę posiekaj. Śliwki dodaj do wywaru aby zmiękły.

Mięsa przysmaż z cebulką na oleju w ActiFry i zalej wywarem. Dodaj kapusty i jabłko pokrojone w kostkę oraz wszystkie przyprawy. Dodaj grzyby, koncentrat i musztardę.

Smaż tak długo, aż uznasz, że bigos gotowy.

Kapusta należąca do rodziny roślin krzyżowych jest bogatym źródłem składników mineralnych – między innymi fosforu, siarki i manganu. Ceniona jest również za swoje właściwości przeciwzapalne.

 

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze