1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pulpeciki cielęce z młodymi ziemniaczkami i kapustą zasmażaną

Pulpeciki cielęce z młodymi ziemniaczkami i kapustą zasmażaną

Składniki: 1kg młode ziemniaki 600g mielonej cielęciny 130g chleba bez skóry 125ml mleka 4 łyżki tartego sera carskiego 1 łyżka siekanego rozmarynu 1 mały pęczek siekanej natki pietruszki 100g masła 300ml wywaru warzywnego 1 mała główka młodej kapusty 70g boczku

Wykonanie

 

1 Mięso mielone wymieszaj z chlebem namoczonym w mleku i odciśniętym. Do masy mięsnej dodaj tarty ser, rozmaryn i natkę pietruszki. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło i dodaj do masy mięsnej. Wyrabiaj przez chwilę. Uformuj małe kulki z masy.

2 Następnie na tej samej patelni z resztką masła obsmaż kulki mięsne i ułóż na tacy do gotowania. Kapustę pokrój w grube paski, a boczek w kostkę. Boczek obsmaż, dodaj kminek i pokrojoną kapustę. Podduś, przypraw solą i pieprzem i przełożyć na tacę do gotowania. 3 Ziemniaki ugotuj w koszyczku do gotowania.

Cielęcina jest źródłem wysoko-przyswajalnego żelaza, które zostanie bardzo dobrze wchłonięte i wykorzystane dzięki odpowiedniej ilości witaminy C.

Przepis wymyślił Grzegorz Łapanowski dla

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze