Składniki:
600 g sandacza ze skórą
300 g czerstwej bułki
1 szklanka mleka
6 łyżek masła
1 jajo
1 cebula
tarta bułka
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
200 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
2 dojrzałe pomidory
400 g fasolki szparagowej
Sandacza odciąć ze skóry, zmielić z bułką namoczoną w mleku. Dodać jajo, cebulę podsmażoną na 2 łyżkach masła i posiekany koperek. Tak przygotowaną masę przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy formować wałeczki i obtaczać w bułce tartej. Podsmażyć na maśle.
Fasolkę oczyścić i ułożyć w koszyczku do gotowania. Usmażoną rybę ułożyć na tacy do gotowania. W rondelku na reszcie masła podsmażyć pokrojonego pomidora. Dodać musztardę, sok z cytryny, śmietanę i natkę pietruszki.
Przyprawić solą i pieprzem. Gdy roladki będą ugotowane podawać z fasolką i polać sosem.
Sandacz jest chudą rybą o łagodnym smaku, polecaną nawet dla najmłodszych dzieci.
Przepis wymyslił Grzegorz Łapanowski dla