Przepis na 4 porcje ;
Czas przygotowania: 10minut ;
Czas gotowania: 20minut ;
Składniki:
4 średnie jabłka
12 biszkoptów lady fingers
½ wanilii
3 żółtka
200ml śmietany 36%
70g cukru
1 łyżka brandy
szczypta cynamonu
Jabłka przetnij horyzontalnie z połowie, wyczyść gniazda nasienne. Wewnętrzną stronę posyp delikatnie cynamonem i cukrem.
W rondelku podgrzej śmietanę z laską wanilii. Dodaj ostrożnie żółtka utarte z cukrem. Zagotuj ostrożnie cały czas mieszając, aż powstanie krem. Do kremu dodaj pokruszone biszkopty lady fingers oraz brandy.
Napełnij masą jabłka, zamknij i ugotuj w czasie 20minut. Podawaj gorące.
Potrawa o wysokiej zawartości retinolu – substancji z grupy karotenoidów, która w okresie niedoboru przekształcana jest w witaminę A.
Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal