Indyk w sosie z leśnych grzybów i sera pleśniowego
Indyka pokrój w większą kostkę, przypraw solą i pieprzem. Skrop żubrówką i wymieszaj dokładnie. Cebulę i marchewkę posiekaj. Grzyby oczyść dokładnie wilgotną bawełnianą ściereczką kuchenną i nożem. Nie myj ich, aby nie pozbawiać wspaniałego aromatu. Pokrój w mniejsze kawałki. Posiekaj zioła. Rozkrusz lub posiekaj ser. Brukselkę obierz liść po liściu i zblanszuj we wrzątku.
Na oleju w ActiFry podsmaż lekko cebulę i marchew. Dodaj przyprawionego solą i pieprzem indyka. Smaż 5 minut. Dodaj grzyby. Po kolejnych 5 minutach dodaj pozostałe składniki, ale pozostaw brukselkę. Gdy sos trochę odparuje i wsiąknie w indyka dodaj brukselkę.
Sos możesz zagęścić mąką kukurydzianą.
Gdy lubisz więcej sosu w potrawach – składniki sosu przelej do rondelka, dodaj więcej wywaru i dokończ przygotowywanie sosu w rondelku. Danie możesz podawać z ziemniakami przygotowanymi również w ActiFry.
Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal