1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Klasyczne włoskie danie Polacy wykonują na ileś różnych, nieprawidłowych sposobów. A robi się je tak:

Włosi przepis podaliby tak: potrzebny jest makaron, śmietana, boczek ( w zależności od tego czy go lubimy czy nie, dodajemy więcej lub mniej) cebula, czosnek, 2 żółtka, pieprz, sól, ser Grana Padano.

Na tłuszczu z podsmażonego boczku usmażyć lekko cebulę posiekaną drobno i czosnek. W osobnym naczyniu wymieszać opakowanie śmietany z żółtkami. Kiedy makaron będzie już al dente - wrzucić go na patelnię, dodać śmietanę, zamieszać, a ściętą przez temperaturę masę żóltkową posypać serem i świeżo zmielonym pieprzem. Buon Apetito!

 

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze