1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Nie tylko pierniczki. 3 przepisy na świąteczne słodycze

Przedstawiamy trzy przepisy na nieoczywiste słodkie prezenty. (Fot. Katarzyna Miśkowiec)
Nic nie zastąpi korzennego zapachu, ale wiele słodyczy może zastąpić świąteczne pierniki. Nieoczywiste słodkie prezenty są pomysłowe, efektowne i… łatwe do zrobienia.

Pianki (Marshmallows)

Pianki (Marshmallows) (Fot. Katarzyna Miśkowiec)

Składniki:

  • 30 g żelatyny
  • 250 g cukru
  • 120 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 120 ml wody
  • cukier puder do oprószenia formy i gotowych pianek

Sposób przygotowania:

Kwadratową formę wysmaruj olejem (nie smakowym). W 120 mililitrach gorącej wody rozpuść 30 gramów żelatyny i odstaw na dziesięć minut. W tym czasie w garnku o grubym dnie rozpuść cukier w 120 mililitrach wody. Gdy cukier się rozpuści i zacznie gotować (będzie gorący, ale się nie zestali), dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Odstaw do schłodzenia.

Wlej do wysokiej miski i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach aż do uzyskania gęstej białej masy. Dodaj pastę waniliową. Ubijaj jeszcze przez chwilę. Przelej do lekko natłuszczonej formy i pozostaw na noc.

Kiedy pianka osiągnie stałą konsystencję, oprósz od góry cukrem pudrem. Teraz czas na drugą stronę – delikatnie obróć naczynie do góry dnem, pianka powinna wypaść na blat. Oprósz ją od góry. Zanurz nóż w cukrze pudrze i pokrój piankę na kawałki. Zanurzaj nóż w cukrze pudrze po każdym cięciu, aby uniknąć sklejania. Każdy kawałek obtocz w cukrze pudrze.

Karmelki z płatkami soli

Karmelki z płatkami soli (Fot. Katarzyna Miśkowiec)

Składniki:

  • 115 g masła
  • 120 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3 łyżki wody
  • 60 ml syropu kukurydzianego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • ½ łyżeczki płatków soli

Sposób przygotowania:

Formę do pieczenia 20 × 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia i natłuść go olejem. Masło rozpuść w śmietanie.

Wymieszaj cukier i syrop kukurydziany z trzema łyżkami wody w garnku o grubym dnie. Zagotuj.

Gotuj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje i ściemnieje. Gotową masę karmelową wylej do formy. Poczekaj dziesięć minut i posyp płatkami soli. Następnie zostaw do całkowitego stężenia.

Blok z miodu

Blok z miodu (Fot. Katarzyna Miśkowiec)

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

W garnku wymieszaj cukier, miód i wodę. Podgrzewaj na delikatnym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Po całkowitym stopieniu podkręć trochę ogień i gotuj, aż masa zgęstnieje i ściemnieje. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sody oczyszczonej, wymieszaj. Spienioną masę wylej na blachę wyłożoną papierem. Uważaj, będzie bardzo gorąca!

Po godzinie blok z miodu stanie się twardy i gotowy do kruszenia.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze