W doniczkach zieleni się owies i rzeżucha. Żonkile rozłożyły się w wazonie. A w kuchni wiosenno-świąteczna krzątanina! Kosz jaj, bakalie, świeże masło. Czekają na swój udział w kulinarnym misterium. Wyciągam babciną makutrę i trę szczęśliwe jaja i pół kwarty cukru. Będą baby. Bo czyż może być Wielkanoc bez bab?!
Składniki:
- 18 żółtek
- 200 g cukru
- 200 g mąki tortowej
- 100 ml mleka
- 100 g masła + 2 łyżki do wysmarowania formy
- 5 dag świeżych drożdży
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął rosnąć – około 10 minut. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Przesiewamy mąkę i mieszamy wszystko 15 minut. (Można użyć miksera). W czasie ucierania ciasta rozpuszczamy masło i pozostawiamy, aby przestygło. Letnie masło wlewamy do ciasta i znowu wszystko ucieramy 15 minut. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło dwukrotnie. Formę do babki (o wymiarach 10 cm wysokość, 23 cm średnica) dokładnie smarujemy masłem. Przekładamy wyrośnięte ciasto i ponownie odstawiamy do wyrastania, aby wypełniło formę po brzegi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30- 40 minut. Stan upieczenia sprawdzamy suchym patyczkiem: jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy i czysty to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Babkę możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Przechowujemy ją pod przykryciem, aby nie wysychała.
Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl
- Polecane
- Popularne
- Najnowsze