Składniki:
- 250 ziaren orkiszu
- 300 g ziaren żyta
- szklanka wody
- szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 2000)
- 1 płaska łyżka nierafinowanej soli
- tłuszcz do wysmarowania foremki
- kasza jaglana do wysypania foremki
- czarnuszka,
- sezam do posypania
Sposób przygotowania:Ziarna namaczamy na noc, następnego dnia odsączamy, płuczemy w świeżej wodzie i przesypujemy do garnka. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na dobę. Powtarzamy przez dwa dni (w ciągu dnia raz płuczemy ziarna wodą i znów odstawiamy pod przykryciem). W tym czasie ziarna powinny skiełkować. Skiełkowane ziarna przesypujemy do robota kuchennego i mielimy z dodatkiem wody na jednolitą masę. Przekładamy do miski. Dodajemy sól i mąkę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą jaglaną. Odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie chleb powinien wyrosnąć i prawie podwoić swoją objętość. Pieczemy go w temperaturze 200 st. (od 50 minut do godziny).