1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Czarne spaghetti z pomidorkami czereśniowymi i czarnym czosnkiem według Eat After Reading

fot. Michał Kukawski / Bejrut
fot. Michał Kukawski / Bejrut
200g spaghetti barwionego tuszem mątwy, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku (drobno posiekane), 150g dojrzałych pomidorków czereśniowych (przepołowione), 4-5 ząbków czarnego czosnku (plasterki), Garść natki pietruszki (posiekana niedbale), Sól morska, Świeżo zmielony pieprz

W dużej ilości posolonej wody zacznij gotować spaghetti. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przez minutę czosnek, uważając, żeby nie przypalić. Następnie dodaj pomidorki, czarny czosnek i smaż przez 2-3 minuty aż pomidorki lekko skarmelizują się na brzegach. Kiedy spaghetti jest „al dente”, odcedź je zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania. Dodaj spaghetti (i wodę) do pomidorków, wrzuć pietruszkę, wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast! Autorem przepisu - przygotowanego specjalnie dla Zwierciadła - jest Arkadiusz Bober znany ze znakomitego  .

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze