Składniki
- 200 g mąki gryczanej
- 50 g amarantusa zmielonego w młynku do kawy lub mąki z amarantusa
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
- około 350 ml mleka roślinnego (np. sojowego, owsianego, ryżowego)
- 2 jabłka pozbawione gniazd nasiennych pokrojone w kostkę lub np. owoce jagodowe, maliny
- olej roślinny do smażenia (najlepiej ryżowy) naturalny, płynny,
- surowy miód do polania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy, cały czas mieszając (najlepiej rózgą), mleko roślinne. Uważamy, aby nie powstały grudki. Tuż przed smażeniem dokładamy owoce. Nabieramy łyżką porcję ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Możemy podać polane naturalnym płynnym miodem.