1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kuchnia meksykańska. Pikantny makaron z papryczkami jalapeno

123rf.com
123rf.com
Kuchnia meksykańska charakteryzuje się dużą zawartością pikantnych przypraw, a warto pamiętać, że ostre jedzenie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Ostre papryczki jalapeno można na przykład dodać do makaronu.

Papryczki jalapeno są bogatym źródłem witaminy C i witaminy A, która korzystnie wpływa na skórę i oczy. Poza tym dzięki wysokiej zawartości związków o charakterze antyoksydacyjnym, papryczki wykazują właściwości antynowotworowe  oraz dostarczają organizmowi cennych witamin i minerałów, które pomagają w walce z infekcjami, wzmacniają organizm, a także poprawiają jego funkcjonowanie. Przygotowując posiłki pamiętajmy jednak, by nie przyćmić ostrością smaku dania.

Składniki
400 g makaronu penne (może także być inny rodzaj) 4 papryczki jalapeno np. marki Kuhne 1 łyżka sosu chili np. marki Kuhne 3 białe papryki 4 łyżki oliwy z oliwek 200 g sera pleśniowego 2 łyżki zmielonego zielonego pieprzu 1 łyżka gałki muszkatołowej ½ szklanki śmietanki 30% szczypta soli
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron. Białą paprykę kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Jalapeno kroimy w drobne plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojone składniki i dusimy przez ok. 10 minut. Dodajemy śmietankę, sos chili oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Doprawiamy zielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Podajemy z makaronem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze