Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.|Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.|Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.|Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.|Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.|Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.|Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.
Przez okno widzę listonosza, który wędruje po mojej ulicy z pełną torbą, co chwila ocierajac twarz chusteczką.Ulicy zresztą wymarłej, bo akurat mamy południe i nawet jak ktoś za bardzo nie chce, zażywa siesty. W dużej skrzyni z ziołami zamieszkała u mnie żabia rodzina.Kiedy polewam je wodą, widzę zza liści duże oczy obserwujące mnie z lubością. Sączę przez słomkę ogórkową lemoniadę i rozmyślam nad posiłkiem adekwatnym do tropikalnej sytuacji... Pada na chłodne, a nawet lodowate danie! Chłodny mus z ogórka i awokado
Składniki
- zielone młode ogórki 5 sztuk
- awokado dojrzałe 1 sztuka
- szczypior sałatkowy
- czosnek 1 ząbek
- papryka chili żółta 1 sztuka
- sól do smaku
- sok z limonki 1 łyżka
- kostki lodu 1 szklanka
- plasterki rzodkiewki do dekoracji
Sposób przygotowania
-
Szczypior i czosnek wkładamy do kielicha blendera i miksujemy.
-
Ogórki myjemy i obieramy. Kroimy je na kawałki i wrzucamy do kielicha blendera.
-
Awokado przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ, który dodajemy do pozostałych składników.
-
Wlewamy sok z limonki i wsypujemy sól, i wszystko miksujemy. Wstawiamy do lodówki.
-
Papryczkę chili kroimy w krążki, wyjmujemy pestki.
-
Schłodzony mus przelewamy do szklanek, dodajemy kostki lodu , dekorujemy żółtą papryczką i plasterkami rzodkiewki. Ewentualnie posypujemy solą i pieprzem. Podajemy.