Składniki
- buraki 0,5 kg
- marchew 2 duże
- pietrszka 2 średnie
- seler ok 200 gram
- czosnek 4-5 ząbków
- majeranek, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe doprawiamy ile kto lubi
- piętka od chleba
- woda w zależności jak duży mamy sloik
- kminek
- ziarna konopii nie pełna garść, nie są składnikiem obowiązkowym aczkolwiek ja je polecam bo nadają takiej szlachetności w smaku
Sposób przygotowania
Do dużego słoika ( najlepiej około 4-6 litrowego) wrzucamy na dno piętkę od chleba, dodajemy buraki pokrojone w plasterki, a resztę warzyw ścieramy na tarce, doprawiamy i zalewamy wodą przegotowaną osoloną i ostudzoną. Zostawiamy na na 3-4 dni i czekamy, aż sok się zakwasi. 2-3 razy dziennie warto jest wszystko w słoiku przemieszać.
Po tym czasie przelewamy go do butelki lub słoika i możemy trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. Sok jest zdrowy, bardzo mało kaloryczny i pasuje jako dodatek do obiadu np. zamiast wina.
Z pozostałych warzyw możemy ugotować barszczyk i w taki sposób nic się nie zmarnuje.
Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat i pewnie nie tylko w mojej:) Pomyślałam, że może warto go przypomnieć czytelnikom bo jest on tanim i smacznym sposobem na podniesienie odporności o tej porze roku.