1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kurczak Zagrodowy duszony w śmietance z krewetkami i kolendrą

Kurczak Zagrodowy duszony w śmietance z krewetkami i kolendrą

Kurczak Zagrodowy
Kurczak Zagrodowy
Letnie potrawy to prawdziwy raj dla kulinarnych smakoszy. Dania pachnące ziołami i aromatami natury na co dzień goszczą w naszym menu. Wykorzystując świeże produkty, możemy w prosty sposób wyczarować prawdziwie niebiańskie smaki.

Jednym z najbardziej apetycznych kierunków kulinarnych jest Daleki Wschód. Oryginalną potrawę nawiązującą do najlepszych tradycji kulinarnych Azji przygotować można z polskim Kurczakiem Zagrodowym. Proste, efektowne i bardzo inspirujące danie idealnie sprawdzi się podczas letniego lunchu czy lekkiej kolacji w gronie najbliższych.

Składniki
1 kg skrzydełek Kurczaka Zagrodowego 250 g krewetek, obranych 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki w proszku sól i pieprz 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku, starty 300 g śmietanki 30% pół pęczka świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Skrzydełka i krewetki marynujemy w oleju z przyprawami. Smażymy na rozgrzanej dość mocno patelni kilka minut, do zrumienienia, zalewamy śmietanką i dusimy ok 30 minut. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną kolendrą.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze