W kuchni pracuje piekarnik. Wreszcie potrawa zajmuje miejsce w centralnym punkcie stołu. Kontemplujemy listopad...
Ślady późnej jesieni na każdym kroku...właściwie nie sposób wymazać ją z pamięci, bo spadła na świat jak mara... Szaro, mokro i melancholijnie toczy się każdy listopadowy dzień. Na moim kuchennym oknie wisi przyklejony żółty liść. Przywiał go wiatr i przykleił ostatni deszcz. Takie jesienne logo.
W kuchni pracuje piekarnik. Ciepło i zapach roznoszą się po całym domu. Jeszcze nakrycia i dwa kieliszki do wina. Wreszcie potrawa zajmuje miejsce w centralnym punkcie stołu. Kontemplujemy listopad...
Zapiekanka z jagnięciną, serem i warzywami
Składniki:
- mielona jagnięcina 500 g
- szalotka 1
- czosnek 2 ząbki
- natka pietruszki 1 łyżka
- przyprawy: mielony kumin, kolendra, wędzona papryka - po 1 łyżeczce
- oliwa EV 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- warzywa: ziemniak, marchewka, pasternak po 1 sztuce
- gruyere 100 g
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Podsmażamy 3 minuty i wsypujemy kumin, kolendrę i paprykę.. Mieszamy i smażymy razem kolejne 3 minuty. Wtedy dodajemy jagnięcinę. Mieszamy mięso i podsmażamy na średnim ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę, mieszamy i wyłączamy grzanie. Obieramy warzywa i kroimy w słupki, a ser ścieramy na tarce. W naczyniu do zapiekania układamy jagnięcinę, posypujemy kawałkami warzyw, solą , pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Po 20 minutach danie posypujemy serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści. Posypujemy natką pietruszki. Od razu podajemy.