1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Rzeżucha ma moc! Okazuje się, że może być przydatna w leczeniu Alzheimera

Rzeżucha ma moc! Okazuje się, że może być przydatna w leczeniu Alzheimera

Fot. Emilija Manevska/Getty Images
Fot. Emilija Manevska/Getty Images
Drobne zielone listeczki rzeżuchy jadamy zazwyczaj tylko raz w roku – na Wielkanoc. Tymczasem ta roślina o pikantnym smaku zawiera tyle cennych składników odżywczych, że warto sięgać po nią nie tylko od święta.

Doniesienia o korzystnym wpływie rzeżuchy na zdrowie potwierdzają coraz liczniejsze badania. Od dawna wiadomo, że świeże liście pieprzycy siewnej – bo tak formalnie nazywa się ta roślina – są bogatym źródłem witamin i minerałów. Do najważniejszych należą witaminy C, z grupy B, A, K oraz E. Rzeżucha zawiera także łatwo przyswajalne żelazo i wapń, a ponadto dostarcza fosfor, cynk, selen, magnez, jod i wiele innych cennych pierwiastków.

Wyciąg z nasion rzeżuchy wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne i przeciwnowotworowe. Udowodniono również, że rzeżucha wspomaga pracę jelit oraz pomaga w stabilizacji poziomu glukozy we krwi, co zapobiega napadom głodu i może wspierać redukcję masy ciała.

Dodatkowo rzeżucha działa:

  • wspomagająco przy odchudzaniu – dzięki regulacji poziomu cukru i przyspieszeniu metabolizmu,

  • przeczyszczająco – stanowi naturalny środek na zaparcia,

  • moczopędnie – polecana jest osobom cierpiącym na dolegliwości nerek.

Rzeżucha – nowe badania, nowe możliwości

Zainteresowanie pieprzycą siewną (Lepidium sativum) jako rośliną leczniczą trwa od końca XX wieku, kiedy to badacze zaczęli analizować zawarte w niej alkaloidy – w tym lepidynę B, wyizolowaną po raz pierwszy przez niemieckich chemików w 1998 roku.

Dalsze badania, m.in. z udziałem zespołu kierowanego przez prof. Talię Serseg z University of Laghouat w Algierii, wykazały, że lepidyna B może odegrać istotną rolę w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. W toku analiz stwierdzono, że wspomniany alkaloid wiąże enzymy przyczyniające się do produkcji toksycznych złogów amyloidu w mózgu – jednego z głównych czynników rozwoju tej choroby.

To odkrycie daje nadzieję na opracowanie leków zawierających substancje pochodzenia naturalnego, które mogą powodować mniej skutków ubocznych niż obecnie stosowane terapie.

Rzeżucha – nie tylko w chorobach mózgu

Współczesne badania nad właściwościami prozdrowotnymi rzeżuchy, prowadzone w wielu ośrodkach naukowych na świecie, wykazały również jej działanie grzybobójcze, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwcukrzycowe oraz wspierające funkcje wątroby. Udowodniono także, że olej z nasion rzeżuchy może regulować poziom hormonów płciowych i chronić układ rozrodczy.

Rzeżucha na podorędziu

Biorąc pod uwagę leczniczy potencjał rzeżuchy, warto mieć ją pod ręką przez cały rok, a nie tylko wczesną wiosną. Kiełkowanie nasion pieprzycy siewnej trwa zaledwie kilka dni i jest banalnie proste. Wystarczy wysiać wcześniej namoczone nasiona na wilgotne podłoże wyłożone bibułą, gazą lub watą, a następnie regularnie je spryskiwać wodą. Po kilku dniach z nasion wykiełkują 2–3 centymetrowe siewki. Ich pikantny smak świetnie ożywia wiele potraw – nie tylko tradycyjną pastę jajeczną, ale także zielone koktajle czy domowe pesto.

Źródło: „Wielkanocna rzeżucha kontra złogi amyloidu”, Luiza Łuniewska, pap.pl [dostęp: 15.04.2025]

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze