1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Co poprawia pracę mózgu?

fot.123rf
fot.123rf
Radzi dietetyczka Monika Areczuk.

  • Jedzenie ryb morskich 2 razy w tygodniu usprawnia intelekt nawet o 10 proc. Wegetarianie mogą zjadać odpowiedzialne za to kwasy tłuszczowe z grupy omega wraz ze świeżo tłoczonym olejem lnianym, awokado i suplementami pochodzenia roślinnego.
  • Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego warunkują witaminy z grupy B, zwłaszcza B1 i B12. Znakomitym źródłem pierwszej są nasiona roślin strączkowych, orzechy, słonecznik, ryby, wieprzowina, warzywa i owoce. Bogatym źródłem B12 jest chude mięso, ryby, jaja, podroby i ser.
  • Warto regularnie zjadać węglowodany złożone, jak kasze, brązowy ryż, mąka z pełnego przemiału czy rośliny strączkowe. Dzięki nim glukoza w organizmie utrzymuje się na właściwym poziomie, co znacząco wpływa na koncentrację.
  • Uzupełniajmy dietę w produkty zawierające żelazo, poprawiające zdolność uczenia się. Duże jego ilości znajdziemy w zielonych roślinach liściastych, strączkowych, orzechach, owocach pestkowych i rodzynkach.
  • Ważnym dla pracy mózgu składnikiem jest cynk, który dostarczymy, włączając do diety pestki dyni i kakao.
  • Witamina E pomaga się skupić, a występuje w olejach roślinnych (słonecznikowym, kukurydzianym, sojowym), też w orzechach, mące pełnoziarnistej, jajach i brukselce.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze